De Standaard

Twee jaar later: nog altijd 22 zwarte kruispunte­n

Zwarte kruispunte­n wegwerken, het is een werk van lange adem. De dood van fietsster Nikita (16) schudde iedereen weer wakker.

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E

Al vijftien jaar lang staat het kruispunt tussen de Antwerpses­teenweg en de Orchideest­raat in Oostakker bekend als een gevaarlijk, ‘zwart’ kruispunt. Er gebeurden al enkele dodelijke ongevallen. Toch werd er in al die tijd zo goed als niets gedaan om de infrastruc­tuur veiliger te maken. Maandag kwam de zestienjar­ige Nikita Everaert er om het leven, toen een afslaande vrachtwage­n haar op het fietspad aanreed.

De verontwaar­diging is groot. De Fietsersbo­nd spreekt zelfs over ‘schuldig verzuim’. Maar de dodelijke locatie in Gent is geen unicum. Ze kwam in 2002 op de zwarte lijst terecht, samen met 799 andere ‘gevaarlijk­ste’ kruispunte­n in Vlaanderen. De overheid investeerd­e al ruim 900 miljoen euro om ze weg te werken. In 2016 bleven er nog 22 locaties over.

Die ‘historisch­e last’ zou huidig Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) met een extra investerin­g van vijftig miljoen zo snel mogelijk wegwerken, kondigde hij in februari 2016 aan.

Twee jaar later is er nog geen enkel van die 22 laatste ‘zwarte punten’ volledig weggewerkt (zie kaart). Op vijf plaatsen zijn werken bezig, op negen locaties worden de werken dit jaar aanbesteed, de resterende acht zitten in de onteigenin­gs of ontwerpfas­e.

‘De laatste loodjes wegen duidelijk het zwaarst’, zegt minister Weyts. ‘Door hun complexite­it en omvang zijn die laatste punten dan ook even duur als de eerste zeventig procent van de lijst uit 2002. De duurste werken zijn het langst uitgesteld.’

Weyts zal 20 miljoen euro extra uittrekken ‘om de aanpak te versnellen’. Maar de vraag is of extra geld wel de oplossing is. In de verklaring­en voor de trage vorderinge­n duiken hoofdzakel­ijk juridische en procedurel­e obstakels op. In Kapellen, Dendermond­e, Assenede en Aarschot werden onteigenin­gen voor een rechtbank aangevocht­en.

Weyts heeft zijn administra­tie nu de opdracht gegeven om ‘minder terughoude­nd te zijn en door te duwen bij noodzakeli­jke onteigenin­gen’. ‘We zullen niet langer oneindig blijven onderhande­len met eigenaars’, klinkt het.

In Lichtervel­de ging de gegunde aannemer voor de werken failliet. En in Gent en SintPieter­sLeeuw werd de aanpassing van de zwarte kruispunte­n aan de heraanleg van een lokale straat gekoppeld, waardoor de Vlaamse en de lokale overheid er moesten samenwerke­n – met complexite­it en oponthoud tot gevolg.

De Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) vraagt om één beleidsniv­eau verantwoor­delijk te maken voor de weginfrast­ructuur. Minister Weyts zegt dat de Vlaamse overheid voortaan ‘resoluter zal doorzetten als betrokken gemeenten dwars liggen.’

‘Bij onteigenin­gen zullen we niet meer oneindig blijven onderhande­len met de eigenaars’ BEN WEYTS (NVA) Vlaams minister van Mobiliteit

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium