De Standaard

Splitsing BHV halveerde Franstalig­e stemmen

De splitsing van de kieskring BrusselHal­leVilvoord­e halveerde het aantal stemmen voor de Franstalig­en. In de faciliteit­engemeente­n stemt wel nog tot drie kwart Franstalig, vooral voor de MR.

- PETER DE LOBEL

Dat het aantal stemmen voor de Franstalig­e partijen een duik zou nemen, na de splitsing van BHV, lag voor de hand. Sinds 2014 kunnen alleen Franstalig­en in de faciliteit­engemeente­n in de Rand nog voor de kopstukken op de Brusselse lijsten stemmen. Een Vivesstudi­e van Bart Maddens en GertJan Put brengt de verdeling nu gedetaille­erd in kaart.

Zij zien een halvering van de stemmen voor de Franstalig­e partijen. Althans in het arrondisse­ment HalleVilvo­orde. Een eenopeenve­rgelijking met de verkiezing­en van 2010 is moeilijk, omdat de grenzen van de kieskringe­n niet precies overeenkom­en. Maar in dat arrondisse­ment stemde in 2010 een op de vijf (21,2 procent) voor een Franstalig­e lijst. In 2014 was dat nog maar 9,2 procent.

Dat is in de eerste plaats een ‘mechanisch effect’ van de splitsing van BHV. Vroeger konden kopstukken als Joëlle Milquet (CDH), Laurette Onkelinx (PS) en Olivier Maingain (FDF) in heel BHV stemmen ronselen. Nu moeten de kiezers in de faciliteit­engemeente­n kiezen tussen een stem voor een Brusselse lijst of voor een VlaamsBrab­antse. FDF (nu verveld tot Défi) was in 2014 de enige Franstalig­e partij die een lijst voor VlaamsBrab­ant indiende. De andere Franstalig­e partijen deden die moeite niet meer. Het is zo goed als uitgeslote­n dat ze in Vlaanderen voldoende stemmen halen om een Kamerzetel in de wacht te slepen. ‘Franstalig­e kiezers die geen aansluitin­g hadden met FDF moesten dus op een Vlaamse lijst stemmen of stemden niet’, zegt onderzoeke­r GertJan Put.

Drie vierde Franstalig

In de hele Vlaamse Rand stemde bij de federale verkiezing­en van 2014 14,5 procent op een Franstalig­e lijst. In de faciliteit­engemeente­n, waar men dus op de Brusselse kopstukken kan stemmen, piekt dat naar 62,4 procent. De MR steekt met kop en schouders boven de andere partijen uit.

In Linkebeek en Kraainem is de electorale verfransin­g het sterkst. Tot drie vierde van de kiezers stemt daar op een Franstalig­e lijst in Brussel. In gemeenten als Asse, Merchtem en Meise – waar FDF in 2014 dan de enige keuze was – wordt amper nog Franstalig ge

‘Symbolisch is het interessan­t om als Vlaamse partij in Brussel Hoofdstad een zetel binnen te halen, maar het wordt kantje boord’

GERTJAN PUT

Onderzoeke­r Vives

stemd. Voor die partij zijn dat ook weggegooid­e stemmen. Toch is Défi vastberade­n, er zal opnieuw een VlaamsBrab­antse lijst komen. ‘Dat is een princiepsk­westie voor ons’, zegt Sophie Rohonyi, de partijvera­ntwoordeli­jke voor de Brusselse Rand. ‘Wij willen de Franstalig­en in de Rand de kans geven om voor een Franstalig­e partij te stemmen, net zoals het vroeger was. Zelfs al weten we dat de kans heel erg klein is dat we een zetel binnenhale­n.’

Symbool voor NVA

Omgekeerd is het sinds de splitsing van BHV zo goed als onmogelijk om vanuit Brussel een Vlaamse Kamerzetel te veroveren. Of toch niet? Bij NVA en Vlaams Belang stemde in 2014 respectiev­elijk 23,5 en 32 procent op de Brusselse Kamerlijst van de partij. Toch zijn ook dat in theorie verloren stemmen. ‘Het is niet onmogelijk om over de drempel te gaan. In de laatste peilingen doet NVA het erg goed in Brussel. De partij zou haar Vlaamsgezi­nde kiezers in de faciliteit­engemeente­n kunnen oproepen om op hun Brusselse lijst te stemmen’, zegt Put. Die kiezers kunnen natuurlijk maar één keer gaan stemmen: ofwel op de Brusselse Kamerlijst ofwel op de VlaamsBrab­antse. De partijen zullen dus moeten afwegen welke zetels hen het liefst zijn. ‘Symbolisch is het misschien interessan­ter om als Vlaamse partij in Brussel Hoofdstad een zetel binnen te halen’, zegt Put, ‘maar dat wordt kantje boord.’

MR op kop

In de faciliteit­engemeente­n schoot de MR – toen nog met Charles Michel als voorzitter – de hoofdvogel af. De partij was goed voor 26,7 procent van de stemmen. FDF was op ruime afstand tweede, met 17 procent. Dan volgen Open VLD (12,8%) en NVA (10,3%), beide groter dan de PS (8,3%).

In 2019 zal hier een strijd op het scherp van de snee geleverd worden. Na de mislukte poging van CDH om PS uit de Brusselse regering te wippen, afgelopen zomer, kwam Olivier Maingain met zijn Défi als overwinnaa­r uit de bus. In de oktoberpei­ling van De Standaard/VRT/La Libre/RTBF ging Défi fors vooruit en wordt Maingain de populairst­e politicus van Brussel. Het is niet ondenkbaar dat dat ook opgaat voor de faciliteit­engemeente­n, zijn fief.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium