De Standaard

Onfrisse zaakjes, roep om klaarheid

- VAN ONZE REDACTRICE MARJAN JUSTAERT

De vzw Gial (Gestion Informatiq­ue des Administra­tions Locales) kwam vrijdag in opspraak, toen bleek dat

directieli­d Michel Leroy 18 jaar lang aan de slag was als zelfstandi­ge.

Hij factureerd­e tot 1.000 euro per dag, zo meldde Le Vif. Gial bestelde in

2015 zélf een Na de aflevering werd het contract van Leroy stopgezet. Intussen lekte ook uit dat de woordvoerd­er van exburgemee­ster Mayeur (PS) jarenlang op de payroll stond van Gial.

De oppositie komt superlatie­ven tekort en eist klaarheid.

De Brusselse vzw Gial neemt het niet zo nauw met de wet op de openbare aanbestedi­ngen. Dat blijkt uit de audit waar De Standaard de hand op kon leggen.

1.

audit. Waarom ziet die audit nu ineens het daglicht, wat spit hij boven?

Al in oktober 2017 leverde het Brusselse advocatenb­ureau VDELegal de audit af (DS 20 februari). Dat hij drie maanden later ineens uitlekt, wijt Mohamed Ouriaghli (PS), schepen van Informatic­a en voorzitter van de raad van bestuur, aan ‘politieke recuperati­e’, lees: kieskoorts bij de oppositie. Hij vindt dat de audit het bewijs levert van goed bestuur – op schoonheid­sfoutjes na.

Is dat zo? Van de 4.646 uitgaven van Gial tussen eind 2015 en eind 2016 is 13,7 procent twijfelach­tig, goed voor 2,2 miljoen euro. De wet op de openbare aanbestedi­ngen werd meermaals ontweken door de verboden techniek van ‘saucissona­ge’, aldus de audit. Bij minstens twee grote overheidso­pdrachten is het maar de vraag of de concurrent­ieregels gevolgd zijn en welke prestaties ertegenove­r stonden. De vzw moet veel transparan­ter werken en uitgaven beter motiveren.

Minstens drie exwerkneme­rs werden als zelfstandi­g consultant in dienst gehouden: Michel Leroy, die bijna 278.000 euro verdiende dat jaar, voormalig directeurg­eneraal JeanMarc Goeders, die 37.000 euro ving, en een specialist die naar Parijs verhuisde. Aan die contracten, zeker aan het eerste, moet volgens het advocatenb­ureau een einde gemaakt worden.

2. Klopt het dat de vraagprijs van Michel Leroy ‘marktconfo­rm’ is?

Daarover zijn de meningen verdeeld, al bevestigen velen dat het bedrag op topICTnive­au ‘gangbaar’ is of ‘wel vaker gevraagd wordt’ door een senior consultant. Toch werd binnen de raad van bestuur al verschille­nde keren aangedrong­en op het afbouwen van de dure consultanc­ycontracte­n.

‘Na een fraudegeva­l in 2006 hebben we dat ook gedaan’, aldus Ouriaghli, ‘het aantal externen is geëvolueer­d van tien naar nul, Leroy was de laatste. Vóór deze audit heeft niemand de wettelijkh­eid van zijn contract in vraag gesteld.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium