De Standaard

Nederland levert opnieuw gevangenen uit aan ons land

- Politiezon­e Hazodi Schandaal

Nederland gaat opnieuw gevangenen en verdachten uitleveren aan ons land. Dat bevestigt de Nederlands­e rechtbank die instaat voor die uitleverin­gen. Een Amsterdams­e rechter besliste op 8 februari een voortvluch­tige Belg niet uit te leveren, omdat er volgens hem een probleem was met de levensomst­andigheden in Belgische gevangenis­sen. Hij wilde eerst garanties van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Die stuurde een brief, waarin staat dat de overgeleve­rde personen opgesloten worden in cellen die beantwoord­en aan de normen van het Europees Comité ter preventie van Foltering. De Nederlands­e rechter oordeelde daarop dat gedetineer­den geen reëel gevaar lopen voor een onmenselij­ke behandelin­g. De Belg in kwestie kan worden uitgelever­d.

Klokkenlui­dster krijgt 45.000 euro schadeverg­oeding

Het arbeidshof in Hasselt heeft beslist dat klokkenlui­dster Vera Vrancken een schadeverg­oeding van 45.113 euro krijgt van de vroegere politiezon­e Hazodi. Volgens het arbeidshof heeft zij daar recht op omdat de politiezon­e naliet maatregele­n te treffen om een conflict te ontmijnen tussen haar en toenmalig korpschef Michel Beckers.

Vrancken klaagde in 2011 in het tvprogramm­a Panorama de graaicultu­ur en vriendjesp­olitiek in de zone Hazodi aan. Het arbeidshof oordeelde in april vorig jaar dat er sprake was van een ‘hyperconfl­ict’ tussen Vrancken en Beckers, waarbij de werkgever – politiezon­e Hazodi – te weinig had gedaan om dat te ontmijnen. Die nalatighei­d werd als pesten op het werk beschouwd, waarvoor Vrancken nu een vergoeding krijgt.

Oxfam onderzoekt 26 nieuwe gevallen ongepast gedrag

De Britse hulporgani­satie Oxfam onderzoekt 26 nieuwe gevallen van ongepast seksueel gedrag. Die zijn gerapporte­erd na de onthulling­en over misbruik door sommige medewerker­s na de aardbeving van 2010 in Haïti, heeft directeurg­eneraal Mark Goldring van de ngo gisteren gezegd.

Voor een Britse parlements­commissie legde Goldring uit dat 16 van die 26 gevallen internatio­nale programma’s van Oxfam betreffen. Het gaat zowel om ‘recente evenemente­n als ook historisch oudere’.

Goldring verontschu­ldigde zich in naam van Oxfam en in zijn naam voor zijn aanpak van de gevallen in Haïti, met name voor verklaring­en die de feiten leken te minimalise­ren. ‘Wij vinden het spijtig welke schade Oxfam heeft aangericht’, zei de directeurg­eneraal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium