De Standaard

Slachtoffe­rs 22/3 boos op MIVB

-

‘In Zaventem mogen we een krans neerleggen, in metrostati­on Maalbeek niet’, klaagt Life4Bruss­els.

Life4Bruss­els, dat enkele terreursla­chtoffers groepeert, voelt zich in de steek gelaten door de Brusselse vervoersma­atschappij MIVB. De aanleiding is de herdenking van de terreuraan­slagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Premier Charles Michel (MR) en enkele van zijn ministers ontvingen deze week een aantal slacht offers om de (officiële) herdenking te bespreken, maar daarnaast organisere­n de vereniging­en ook nog eigen plechtighe­den zoals een wake op 11 maart – de Europese dag ter herdenking van terreursla­chtoffers.

Ook willen ze op de plaats van het onheil een bloemenkra­ns neerleggen, maar daar knelt het schoentje. Brussels Airport heeft al groen licht gegeven, maar in Maalbeek is de vereniging naar eigen zeggen niet welkom. Nochtans wordt daar op 21 maart – over exact een maand dus – een herdenking georganise­erd. ‘Het choqueert en kwetst ons dat de MIVB alleen in een kransleggi­ng voorziet door de directeur en een personeels­delegatie, zónder de slachtoffe­rs’, zeggen Sabine Borgignons, Christelle Giovannett­i en andere leden van Life4Bruss­els. Ze verwijten de vervoermaa­tschappij de aanslagen in de vergeetput te willen stoppen.

‘Dat is geenszins de bedoeling’, zegt MIVBwoordv­oerder Guy Sablon. ‘We zijn nog volop aan het bekijken wat we precies zullen doen, in overleg met de premier én met het volste respect voor de slachtoffe­rs. We houden zo veel mogelijk rekening met de slachtoffe­rverenigin­gen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium