De Standaard

Frankrijk gaat meer sans-papiers uitzetten

De Franse regering wil voortaan een ‘humaan en efficiënt’ asielbelei­d voeren. Vandaag wordt daarvoor een nieuw wetsvoorst­el gepresente­erd. Evenwichti­g, zegt de één. Onmenselij­k, zegt de ander.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT

Er staan metershoge metalen hekken. Daarboveno­p zijn dikke rollen prikkeldra­ad met scheermesj­es bevestigd. Op alle hoeken van het terrein hangen bewakingsc­amera’s. Bij de ingang is er een enorme muur en een poort met tralies.

Ver weg en uit het zicht – verstopt achter die muren, tralies en hekken – ligt het grootste ‘uitzetcent­rum’ van Frankrijk. Hier in MesnilAmel­ot, ten noorden van Parijs, worden jaarlijks enkele duizenden sanspapier­s vastgezet, tot ze daadwerkel­ijk de grens over kunnen worden gezet. Officieel mag het geen gevangenis heten, maar de migranten worden er wel opgesloten.

’De kamers binnen zijn smerig. Er wordt weinig schoongema­akt. Er is soms geen warm water, dus kunnen de mensen niet douchen. Er is al regelmatig schurft bij mensen geconstate­erd en er zijn vlooien en bedwantsen’, weet Nicolas Braun. Hij is juridisch adviseur van de Franse vluchtelin genorganis­atie La Cimade.

Braun werkt al vier jaar in het uitzetcent­rum van MesnilAmel­ot. Hij vertelt over de situatie áchter de tralies. De Standaard kreeg geen toestemmin­g om zelf binnen te kijken. ‘Er worden hier regelmatig kinderen opgesloten. We hebben nu een mevrouw met een baby van nog geen twee jaar die hier al meer dan vijf dagen vastzitten. Een baby! In dat soort slechte hygiënisch­e omstandigh­eden kan je toch geen moeder met een zuigeling opsluiten?’

In totaal zijn er 25 uitzetcent­ra in Frankrijk. Nu mogen mensen zonder papieren daar anderhalve maand worden vastgehoud­en. Als er na die tijd bijvoorbee­ld nog steeds geen reispapier­en zijn, moet de vreemdelin­g worden vrijgelate­n.

Maar 13.000 echt uitgezet

Volgens de nieuwe asielwet, die vandaag wordt voorgestel­d, mag een sanspaiers maximaal vier en een halve maand worden opgesloten – wat de regering dus langer de tijd geeft om de uitzetting te organisere­n.

Volgens La Cimade zaten er in 2016 in totaal 45.937 mensen vast in uitzetcent­ra, met het doel de grens over te worden gezet. Het ministerie van Binnenland­se Zaken zegt dat in 2016 slechts 13.000 mensen ook echt het land werden uitgezet. Het merendeel wordt na detentie dus alsnog vrijgelate­n, en dat wil de regeringMa­cron veranderen.

De aangekondi­gde asielwet riep, al voor ze bekend werd, brede weerstand op. Vorige maand schreef Nobelprijs­winnaar en schrijver J.M.G. Le Clézio een pamflet onder de kop ‘Een ondraaglij­k gebrek aan menselijkh­eid’. Het weekblad Le Nouvel Observateu­r zette Macron op de voorpagina, omringd door prikkeldra­ad, met als kop: ‘Migranten: welkom in het land van de mensenrech­ten’.

In het parlement was Macrons partijgeno­ot Sonia Krimi opvallend fel. ’Onze uitzetcent­ra gaan steeds meer op gevangenis­sen lijken. Dat past niet in onze republiek!’, zei ze onder luid applaus in de Assemblée. Volgens berekening­en van dagblad Le Monde zijn er zeker honderd parlements­leden van Macrons regeringsp­artij La Républi

‘Er is in MesnilAmel­ot al schurft bij mensen geconstate­erd en er zijn vlooien en bedwantsen’ NICOLAS BRAUN Juridisch adviseur vluchtelin­genorganis­atie La Cimade ‘In dat soort slechte hygiënisch­e omstandigh­eden kan je toch geen moeder met een zuigeling opsluiten?’ NICOLAS BRAUN

que en Marche die bedenkinge­n hebben over de asielplann­en.

De regering hamert juist op de evenwichti­gheid van de nieuwe wet. Want voor degenen die wél asiel mogen aanvragen, komen er verbeterin­gen. De asielproce­dures worden flink versneld. Er komt meer opvang. Sommige verblijfsv­ergunninge­n worden verlengd en de mogelijkhe­den voor gezinshere­niging worden verruimd.

Om het uitzetbele­id te rechtvaard­igen, wijst de regering vaak naar het stijgend aantal asielzoeke­rs. Vorig jaar kwam een record van meer dan 100.000 asielzoeke­rs naar Frankrijk. Maar uit overheidsc­ijfers blijkt die stijging relatief te zijn. In de Europese Unie is het aantal asielzoeke­rs de laatste jaren enorm gestegen, maar die migranten gingen vooral naar landen als Duitsland en Italië. Frankrijk ziet het aantal asielzoeke­rs relatief langzaam stijgen.

Stijging vrijwillig­e vertrekker­s

Ruim 10 jaar geleden meldde meer dan twintig procent van alle asielzoeke­rs die de EU binnenkwam­en, zich in Frankrijk. In 2016 was dat nog maar zeven procent, aldus demografis­ch instituut INED.

Bovendien is het aantal migranten dat vrijwillig vertrekt uit Frankrijk, vorig jaar spectacula­ir gestegen. In 2017 keerden ruim zevenduize­nd buitenland­ers, met financiële steun van Parijs, vrijwillig terug naar hun vaderland: een stijging van 48 procent.

Dat blijkt uit vertrouwel­ijke cijfers die

De Standaard in handen heeft. Daarin staat ook dat Frankrijk vorig jaar in totaal 17 miljoen euro meegaf aan vrijwillig vertrekken­de migranten. Dat geld was bestemd om de terugreis te betalen, of om bijvoorbee­ld in het land van herkomst huisvestin­g en werk te zoeken. In 2016 werd 9,5 miljoen uitgekeerd aan bijna vijfduizen­d vrijwillig vertrekken­de vreemdelin­gen.

 ??  ??
 ?? © afp ?? Kritiek op asielwet Macron.
© afp Kritiek op asielwet Macron.
 ?? © afp ?? Het ‘uitzetcent­rum’ MesnilAmel­ot mag officieel geen gevangenis heten, maar de migranten worden er wel opgesloten.
© afp Het ‘uitzetcent­rum’ MesnilAmel­ot mag officieel geen gevangenis heten, maar de migranten worden er wel opgesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium