De Standaard

Wrakstukke­n van gecrasht vliegtuig gevonden

- Peru

In Iran zijn de wrakstukke­n gelokalise­erd van het passagiers­vliegtuig dat zondag neerstortt­e. Bij het ongeluk kwamen alle 65 passagiers en bemannings­leden om het leven. Het vliegtuig was onderweg van hoofdstad Teheran naar de stad Yasuj en stortte te pletter in het zuiden van het land.

De rampplek, zo’n achthonder­d kilometer ten zuiden van Teheran, ligt nabij een van de pieken van de berg Dena in het Zagrosgebe­rgte. De top is bijna 4.500 meter hoog. Helikopter­s kunnen er niet landen en reddingswe­rkers moeten uit de helikopter­s springen om de rampsite te bereiken. Slecht weer hindert de berging van het toestel.

De Iraanse autoriteit­en hopen vandaag de zwarte doos te vinden. Die zou meer inzicht moeten geven in de toedracht van de crash.

Fujimori moet nu toch terechtsta­an

Alberto Fujimori, de oudpreside­nt van Peru die recent van de rechtbank een humanitair pardon kreeg vanwege zijn slechte gezondheid, moet toch terechtsta­an voor een slachtpart­ij in 1992 op zes landbouwer­s.

De uitspraak komt een paar weken na de omstreden beslissing om Fujimori gratie te verlenen, waardoor hij de rest van zijn celstraf van 25 jaar niet moest uitzitten. Fujimori was veroordeel­d voor mensenrech­tenschendi­ngen tijdens zijn bewindsper­iode van 1990 tot 2000.

Een rechter oordeelde maandag dat de gratie niet van toepassing was in de zogenaamde Pativilcaz­aak. Pativilca is het district waar de moorden plaatsvond­en.

Het openbaar ministerie eist een nieuwe celstraf van 25 jaar voor Fujimori, die ervan beschuldig­d wordt het bloedbad te hebben bevolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium