De Standaard

Catalaanse anarchiste overweegt politiek asiel

Anna Gabriel, een van de gezichten van de Catalaanse anarchisti­sche partij CUP, is naar Zwitserlan­d gevlucht. Zij wordt door Spanje vervolgd voor rebellie.

- © afp

Anna Gabriel (42) had zich vandaag moeten melden bij het Hooggerech­tshof in Madrid. Zij wordt, net als enkele andere Catalaanse parlements­leden, verdacht van rebellie en riskeert daarvoor een serieuze gevangenis­straf. Maar Gabriel, een van de belangrijk­e gezichten van de anarchisti­sche partij CUP (Candidatur­a d’Unitat Popular), is vorige zaterdag naar Zwitserlan­d gevlucht. Daar heeft ze aan een lokale krant verklaard dat ze niet van plan is om naar Madrid te gaan.

Gabriel is bang dat ze geen eerlijk proces zal krijgen, omdat de Catalaanse kwestie zo gepolitise­erd is. ‘Ik word vervolgd voor mijn politieke activiteit­en en de regeringsg­ezinde pers heeft me al veroordeel­d’, zei ze in de Zwitserse krant Le Temps. De Catalaanse overweegt zelfs om politiek asiel te vragen in Zwitserlan­d, mocht Spanje om haar uitleverin­g vragen. Volgens de Spaanse krant La Vanguardia geeft de Zwitserse wetgeving meer mogelijkhe­den dan andere landen om een uitleverin­g te weigeren.

Gabriel is een van de bekende gezichten van de anarchisti­sche partij CUP. Die zette tijdens de vorige legisla tuur Carles Puigdemont onder druk om de onafhankel­ijkheid uit te roepen. Puigdemont, die aan het hoofd stond van een minderheid­sregering, kon alleen maar regeren met de steun van CUP.

Een dag na de regionale Catalaanse verkiezing­en beschuldig­de Pablo LLare na, de rechter van het Hooggerech­tshof in Madrid, Gabriel van rebellie. Hij was Anna Gabriel.

Zwitserse wetgeving geeft meer mogelijkhe­den dan andere landen om een uitleverin­g te weigeren

van oordeel dat Gabriel, als parlements­lid, een belangrijk­e rol had gespeeld in het proces dat naar de Catalaanse onafhankel­ijkheidsve­rklaring had geleid.

Gabriel is de vijfde Catalaanse politicus die op de vlucht is voor het Spaanse gerecht. De afgezette ministerpr­esident Carles Puigdemont en vier van zijn toenmalige ministers verblijven al sinds 30 oktober in Brussel. In Spanje zelf wachten twee Catalaanse exminister­s en twee leiders van de Catalaanse onafhankel­ijkheidsbe­weging in voorhechte­nis op hun proces.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium