De Standaard

Spaans kabinet zoekt een politieke smoel

Bij de Partido Popular zijn er politici die hopen dat premier Rajoy van het vertrek van zijn minister van Economie gebruikmaa­kt om zijn regering te herschikke­n.

- CORRY HANCKÉ © afp

Het is een kwestie van dagen voor het bureau van de Spaanse minister van Economie ingepakt wordt en de verhuisdoz­en van Luis de Guindos naar het kantoor van de vicepresid­ent van de Europese Centrale Bank in Frankfurt zullen vertrekken. Het is uitkijken wie in Madrid op de plek van de Guindos komt te zitten. Zal de Spaanse premier Mariano Rajoy van zijn vertrek gebruikmak­en om de regering op te frissen en een nieuw elan te geven? Of zal hij gewoon een ‘voorspelba­re’ opvolger zoeken voor de 58jarige economist?

In vertrouwel­ijke gesprekken met journalist­en vertellen sommige leden van de Partido Popular (PP) dat de regering dringend een nieuwe start moet nemen. Zo niet dreigt hun partij bij de volgende verkiezing­en roemloos ten onder te gaan. Spanje wordt bestuurd door een minderheid­sregering, waarvan de meeste ministers een PPlidkaart hebben.

Hete adem Ciudadanos

De bevolking is niet echt wild van deze regering en haar premier. In een recente peiling van Metroscopi­a vond 85 procent van de ondervraag­den dat het tijd is dat Rajoy opstapt; 65 procent wilde een andere partij aan het bewind. Rajoy (62), die sinds 2004 de premier van Spanje is, moet alle zeilen bijzetten om te tonen dat hij en zijn conservati­eve partij niet afgeschrev­en zijn. Hij houdt toespraken waarin hij vertelt dat zijn regering de economisch­e crisis bezworen heeft en dat hij de Catalaanse kwestie correct heeft aangepakt.

Maar Rajoy voelt de hete adem van Ciudadanos – de partij die in Catalonië is geboren als tegenreact­ie op het separatism­e – in zijn nek. In de grafieken van de opiniepeil­ingen gaat de blauwe lijn van de PP bergaf, terwijl de oranje streep die de rechtslibe­ralen van Ciudadanos voorstelt, stijgt.

Op 10 februari landde Ciudadanos op 28,3, de

PP op 21,9 procent. De slechte score van de Populares is mee te wijten aan de wijze waarop ze de Catalaanse crisis niet hebben kunnen oplossen.

Sinds de nationale verkiezing­en van 2016 heeft Ciudadanos 32 zetels in het nationale parlement. De partij kon daarmee de PP en haar minderheid­sregering onderstutt­en. Tegelijk kon ze de regering in een stevige greep houden. Meer dan eens moest de regeringRa­joy een beleidsvoo­rstel na lang gepalaver in het parlement herwerken. De mogelijkhe­den voor de regeringsp­artij om zich te profileren, werden vaak in de kiem gesmoord.

Lidkaart ingeleverd

Nochtans hangt zichtbaarh­eid niet alleen af van het aantal zetels dat een partij heeft. Je kunt debatten in de samenlevin­g aanwakkere­n, standpunte­n innemen en van je laten horen zonder dat je een meerderhei­d in het parlement hebt. Maar die vaardighei­d mist de huidige regering, zeggen sommige leden van de partij aan de krant El País. ‘We moeten tonen dat we het initiatief hebben, we moeten het veld niet open laten liggen voor Ciudadanos’, zegt een topman van de partij. ‘We moeten een politieke smoel hebben in plaats van het imago van grijze bureaucrat­en’, zegt een ander.

In verschille­nde regio’s, zoals in Jaén, Cáceres, Canarias, hebben enkele lokale PPpolitici hun lidkaart ingeleverd en zich aangeslote­n bij Ciudadanos.

Brug gedynamite­erd

Het is voor iedereen duidelijk dat het gevecht tussen de twee partijen, die zich allebei rechts van het centrum bevinden, begonnen is. Uitgereken­d de minister die naar Frankfurt verhuist, was een van de weinigen die een brug tussen beide partijen konden slaan. Hij was de man die in het verleden akkoorden met Ciudadanos sloot. De laatste brug tussen Ciudadanos en de regering is gedynamite­erd, schrijft El Español.

In 2019 worden in Spanje Europese en regionale verkiezing­en gehouden. Het wordt dus een superbelan­grijk jaar. Ciudadanos, dat zich zegezeker voelt, stelt zich hoe langer hoe onbuigzame­r op. De Partido Popular moet zich snel herpakken. Zal Rajoy in staat zijn om zijn regering en zijn partij een nieuw elan te geven? De jonge garde staat te trappelen om eraan te beginnen.

‘We moeten tonen dat we het initiatief hebben, we moeten het veld niet open laten liggen voor Ciudadanos’ TOPMAN PARTIDO POPULAR

 ??  ?? Mariano Rajoy.
Mariano Rajoy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium