De Standaard

Verkiezing­en beïnvloede­n, een handleidin­g

Russische organisati­es deden hun best om zand te strooien in het raderwerk van de Amerikaans­e democratie. Dat wisten we. Maar het was veel meer dan wat online vandalisme. De aanklacht van Robert Mueller richt de schijnwerp­er op een uiterst gesofistic­eerde

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE DECKMYN

Valse Facebookac­counts van Russische oorsprong, provoceren­de tweets, misleidend­e advertenti­es: die waren vorig jaar al aan het licht gekomen. Maar uit de 37 pagina’s tellende aanklacht van speciaal procureur Robert Mueller blijkt dat de manipulati­e van de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en een uiterst profession­ele, gesofistic­eerde en strikt gecontrole­erde operatie was. Wat leert de aanklacht over het Russische opzet?

1. Plan zorgvuldig

In juli 2013 wordt het Internet Research Agency opgericht. Het is niet zomaar een zaaltje vol betaalde internettr­ollen, maar een organisati­e met honderden medewerker­s en minstens vijf departemen­ten, waaronder een ITafdeling, een grafische en een financiële afdeling. Een van de doelstelli­ngen van het IRA is een ‘informatie­oorlog tegen de Verenigde Staten van Amerika’.

Het IRA wordt aangestuur­d en gefinancie­rd via een ander Russisch bedrijf, Concord, dat de link is met de Russische overheid. Concord heeft verschille­nde contracten met het Kremlin en staat in voor een breder propaganda­project dat zowel binnenland­se als buitenland­se doelen beoogt: Project Lakhta. De baas van Concord is Jevgeni Prigozhin, bijgenaamd de ‘kok van Poetin’ omdat hij, jawel, ooit de kok van Poetin was.

Al in 2014 begint het IRA zich te bemoeien met socialenet­werksites in de VS. Vanaf mei van dat jaar is het expliciet de bedoeling de verkiezing­en te verstoren, om zo ‘wantrouwen te verspreide­n tegenover de kandidaten en tegenover het politieke systeem in het algemeen’.

Maar dat doel evolueert gaandeweg. In februari 2016 gaat bij het IRA een interne nota rond. Voortaan moet ‘elke gelegenhei­d’ gebruikt worden om ‘Hillary en de rest te bekritiser­en (behalve Sanders en Trump, die steunen we)’. Vanaf april 2016 worden systematis­ch advertenti­es geplaatst die Trump promoten en Clinton aanvallen.

In juni 2016 communicer­en fictieve Amerikanen van het IRA met een échte Amerikaan die deel uitmaakt van een Texaanse vrijwillig­ersorganis­atie. Die Texaan geeft hen een gouden tip: concentree­r de inspanning­en op ‘purperen’ staten als Colorado, Virginia en Florida, waar de balans makkelijk kan overslaan van Democratis­ch naar Republikei­ns. Dat geeft het IRA het idee betogingen te organisere­n in die staten.

In oktober en november 2016 wordt geprobeerd om minderhede­n te ontmoedige­n of op te roepen niet te gaan stemmen. Vlak na de verkiezing­en wordt opnieuw bijgestuur­d: vanaf dan organiseer­t Rusland ook antiTrumpe­venementen – Rusland ziet Trump blijkbaar het liefst als een zwakke, geconteste­erde president.

2. Heb oog voor detail

Er wordt weinig aan het toeval overgelate­n. Vanaf 2014 worden politiek getinte Amerikaans­e Facebookgr­oepen gadegeslag­en en opgeme ten: hoeveel Amerikanen bereiken ze, hoeveel berichten worden er gepost, hoe wordt er gereageerd? Dat staat allemaal in rapporten.

En dan gaan de ‘specialist­en’, de medewerker­s van het IRA, aan de slag. Ze zijn ingedeeld in een dag en een nachtploeg. Ze moeten berichten posten op uren die overeenkom­en met de juiste tijdzones. De specialist­en krijgen ook een lijstje van Amerikaans­e feestdagen, zodat ze daarop kunnen inspelen. Ze maken honderden valse accounts aan op sociale media als Facebook, Twitter en Instagram. Die accounts moeten onder meer dienen om een handvol ervan te kunnen opwerken tot ‘opinieleid­ers’ in de VS. Ze creëren ook Facebookgr­oepen over politieke thema’s: ‘Secured borders’ over immigratie, ‘Blacktivis­t’ over de Black Lives Matterbewe­ging, ‘United muslims of America’ en ‘Army of Jesus’ over religie. De groepen worden gepromoot via betaalde advertenti­es op sociale media. De factuur gaat naar Concord. Deze groepen hebben uiteindeli­jk honderddui­zenden leden.

De ‘specialist­en’ worden goed aangestuur­d. Hun berichten worden nagelezen om erover te waken dat ze authentiek genoeg klinken. Ze krijgen bijvoorbee­ld instructie­s een hoofdaccou­nt te gebruiken om informatie te posten, en enkele bijkomende accounts om die informatie te bekrachtig­en met links en reposts.

Op 14 september 2016 krijgt de beheerder van de valse Facebookgr­oep Secured borders een opmerking van zijn chefs: er staan te weinig berichten over Clinton. ‘Het is van groot belang om intenser Hillary Clinton te bekritiser­en’, krijgt hij of zij te horen. Een bijzonder succes is de valse Twitteracc­ount ‘Tennessee GOP’ of @TEN_GOP, die zich voordoet als de officiële spreekbuis van de Republikei­nen in Tennessee en meer dan 100.000 volgers wint.

3. Focus op de virtuele én de echte wereld

Twee medewerker­s, Aleksandra Krylova en Anna Bogacheva, reizen van 4 tot 26 juni 2014 door de VS. Ze vergaren onder meer in Nevada, Texas en New York informatie. Om te verhullen dat alle berichten en emails uit SintPeters­burg komen, huurt het IRA servers in de VS waarlangs alle internetve­rkeer wordt omgeleid (een zogenoemd virtual private network of VPN). Alle berichten lijken uit Amerika zelf afkomstig. Dat maakt het gemakkelij­ker om bankrekeni­ngen en online Paypalreke­ningen te openen waarmee advertenti­es kunnen worden bekostigd en waarmee geleidelij­k ook Amerikanen worden betaald om betogingen te helpen organisere­n. Zo werd iemand door de Russen betaald om, verkleed als Hillary Clinton, in een cel te zitten tijdens een betoging in Florida. Ook de cel was door de Rus

‘Voortaan moet “elke gelegenhei­d” gebruikt worden om Hillary en de rest te bekritiser­en (behalve Sanders en Trump, die steunen we)’

INTERNET RESEARCH AGENCY Uit een interne nota

sen besteld. Om bankrekeni­ngen te openen, gebruikten ze gestolen gegevens van echte Amerikanen.

Vanaf juni 2016 beginnen de Russen zich op het terrein te bemoeien met de campagne. Op 25 juni organisere­n ze in New York een March for Trump, op 22 juli een Down with Hillaryeve­nt. De spandoeken voor March for Trump vragen en krijgen de Russen van de officiële Trumpcampa­gne in New York. Maar het is de door het IRA verzonnen ‘Matt Skiber’, die een Amerikaan betaalt om affiches te drukken en een megafoon te kopen. De eveneens fictieve ‘Josh Milton’ stuurt een persberich­t naar de media. In Florida organiseer­t het IRA op 20 augustus een reeks Florida goes Trumpevene­menten. De advertenti­es die het daarvoor koopt op Facebook, bereiken 59.000 gebruikers. 8.300 mensen klikken op de ad

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium