De Standaard

Wanneer is iets traditie?

-

Overal valt diepgang te vinden. Zelfs in het flutberich­t dat Fergie werd uitgelache­n om haar ‘zwoele, jazzy versie’ van het Amerikaans­e volkslied voor aanvang van de NBA AllStar Game. Het was dan ook een bijzondere mix van gehijg, te veel vibrato en rare KLEMTONEN. Dat heeft ze zelf al toegegeven, want het commentaar bleef natuurlijk niet uit: Amerikanen eisen dodelijk respect voor hun volkslied.

Alhoewel. Een Amerikaans­e kennis vindt dat het opbod aan fanfares, vlaggen en anthems bij wedstrijde­n stilaan de spuigaten uitloopt. Hij gaat niet meer naar het baseball, omdat ze in bepaalde stadions ‘God bless America’ zingen tijdens de zevende inning. We vragen niet wat de zevende inning is, wel of dat patriottis­ch vertoon dan geen Amerikaans­e traditie is. Nee, zo blijkt. ‘Geen enkele sportbond heeft bijvoorbee­ld in zijn regels staan dat de spelers moeten rechtstaan tijdens het volkslied.’ Interessan­t, in het licht van de kritiek op zwarte spelers die dan een knieval maken uit protest.

Ik hou niet van vlaggen, maar wie daar graag mee zwaait, moet dat maar doen. Zolang er geen Vlaamse leeuwenvla­ggen in spaken belanden tijdens wielerweds­trijden en het zicht op het podium van Glastonbur­y niet belemmerd wordt door Union Jacks. (Ik geef deze voorbeelde­n voor Europeanen die vinden ‘dat wij daar boven staan’.)

Maar wanneer is iets een traditie, en wie beslist welke details ervan in steen gebeiteld staan? De Amerikanen die het fanatiekst het volkslied verdedigen, zingen zelf nooit meer de derde strofe, over het vergoten bloed van de vuile Britten. De Vlamingen en Nederlande­rs die met gespeeld geduld uitleggen dat Zwarte Piet al eeuwen een zwarte kwelduivel is die langs de schoorstee­n binnendrin­gt, gaan voorbij aan de kern van het protest: dat die kwelduivel in 1850 een Afrikaan werd in het pakje van een huisslaaf.

Als een traditie één keer kan worden veranderd, dan ook een tweede keer. Ook bij symbolen is het belangrijk de inhoud en de vorm uit elkaar te houden.

 ??  ?? Fergie bracht een bijzondere mix van gehijg, te veel vibrato en rare klemTOnen
Fergie bracht een bijzondere mix van gehijg, te veel vibrato en rare klemTOnen
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium