De Standaard

Kunst met vliegwerk

De luchthaven van Zaventem doet zijn kunstcolle­ctie van de hand, op vier werken na. In de dagelijkse drukte van duizenden haastige reizigers vindt kunst maar moeilijk een plek.

- CATHÉRINE DE KOCK © rr © belga

Van banken weten we dat ze graag kunst kopen, maar dat ook de luchthaven van Zaventem een uitgebreid­e kunstcolle­ctie heeft, was minder bekend. Die collectie gaat op 25 maart onder de hamer, meldt De Tijd. Tussen de 500.000 en 1 miljoen euro hoopt het Antwerpse veilinghui­s Campo & Campo op te halen. ‘Er is veel belangstel­ling voor de collectie’, zegt directeur Guy Campo.

De toenmalige luchthaven­uitbater Biac legde van de jaren 80 tot begin jaren 90 een collectie aan met vooral Belgische kunst voor de aankomst en vertrekhal­len en terminals van de luchthaven. Bij de zowat 130 kunstwerke­n die onder de hamer gaan, zitten grote Belgische namen als Pierre Alechinsky, Jan Vanriet en Panamarenk­o. Elk werk heeft een (thematisch­e) link met de luchtvaart.

Het is door plaatsgebr­ek dat de luchthaven de werken, vaak metershoog en monumentaa­l, van de hand doet. ‘De meeste zaten al jaren in het depot’, zegt Anke Fransen, woordvoers­ter van Brussels Airport. ‘We vonden het niet fijn dat we de kunstwerke­n niet de plaats konden geven die ze verdienen en dus werd beslist om ze te veilen.’ De opbrengt van de veiling gaat naar een fonds dat het geld zal verdelen over verschille­nde goede doelen.

Icarus

Vier werken uit de collectie van Brussels Airport blijven behouden. Uiteraard zit daar Flight in mind van Olivier Strebelle bij, dat jarenlang een vast ankerpunt was in de vertrekhal van de luchthaven. Het werk werd bij de aanslagen van 22 maart zwaar beschadigd. Na de restaurati­e kreeg het als memoriaal een plek in het herdenking­spark langs de toegangswe­g naar de luchthaven. Ook De man die de wolken meet van Jan Fabre mag op het dak van een van de brandweerk­azernes van de luchthaven blijven staan. Zit eveneens stevig vast gebeiteld: ‘Vrouw die naar de zon kijkt’ van George Grard. De renaissanc­e van de droom van Icarus, een werk van Brusselaar Tom Frantzen waar de mens zich meet met een groep vliegende wilde ganzen, aan de rotonde in Steenokker­zeel vlakbij de luchthaven. Het enige werk binnen het luchthaven­gebouw is La voie des airs, een draaikolk in inox van de Brusselse beeldhouwe­r en architect Jacques Moeschal, die je kunt zien als je naar de Apier gaat.

‘Een luchthaven is een mooie etalage voor kunst: je toont er de rijkdom van Belgische kunst aan een internatio­naal publiek’, zegt Guy Campo. ‘Al besef ik ook dat reizigers daar natuurlijk zijn om te reizen en niet per se om kunst te bekijken.’

Businesscl­ass

En toch: moet de luchthaven dan geen grotere rol spelen als Belgische kunstetala­ge? ‘We willen de hele Belgische cultuur aan onze reizigers aanbieden en die is breder dan kunst’, zegt Fransen. ‘Zo tonen we ook een maquette van de raket van Kuifje of de Smurfen in onze gebouwen.’

Al bij al is het pover gesteld met de artistieke ambities van de Bel ‘Flight in mind’ van voor de aanslagen.

‘De meeste werken zaten al jaren in het depot, dus werd beslist om ze te veilen’

ANKE FRANSEN Brussels Airport

 ??  ?? Olivier Strebelle,
Olivier Strebelle,
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium