De Standaard

Treinramp verijdeld, Clint Eastwood ontspoord

Helden werden ze genoemd, de drie Amerikanen die de terroristi­sche aanslag op de Thalys in 2015 verijdelde­n. Maar tovenaars zijn ze niet: ‘The 15:17 to Paris’, Clint Eastwoods erbarmelij­ke filmversie van het drama, viel echt niet te redden.

- STEVEN DE FOER © warner bros. © isopix Clint Eastwood Spencer Stone, Anthony Sadler, Alek Skarlatos (91 min.)

Het hoeft niet te verbazen dat veteraan Clint Eastwood (87) brood zag in het verhaal van Spencer Stone, Alek Skarlatos en Anthony Sadler: de drie vrienden die in augustus 2015 een Marokkaans­e terrorist overmeeste­rden op de Thalys naar Parijs. Eastwood heeft de jongste jaren een stevige fascinatie ontwikkeld voor wat hij als real lifehelden beschouwt: de piloot die een passagiers­vliegtuig veilig landde op de Hudsonrivi­er in Sully, en de scherpschu­tter die 155 Irakezen neerlegde ‘omdat het boosaardig­e wilden zijn’ in American sniper.

Bovendien heeft Dirty Harry altijd al minachting gehad voor de onmacht van ‘het systeem’ bij het bestrijden van het Kwaad, en bewonderin­g voor individuen die het heft resoluut in eigen hand nemen. Het drama op de Thalys BrusselPar­ijs was dus een kolfje naar zijn hand.

Probleem: het was allemaal zo snel voorbij op die 21ste augustus 2015. Dat vult geen film, zeker niet als je een realistisc­he reconstruc­tie beoogt. Oplossing: uitgebreid de voorgeschi­edenis schetsen van de drie helden. Zo’n aanpak kan een prima film opleveren, als je beschikt over uitstekend­e acteurs, boeiende personages en visuele ideeën. Eastwood had niets van dat alles.

Faliekant afgelopen gok

Het voornemen om de protagonis­ten – de drie helden en enkele andere mensen op de trein – zichzelf te laten spelen, was een gok die faliekant uitdraait. Stone, Skarlatos en Sadler hadden geen enkele acteererva­ring, en dan moedigde Eastwood hen nog aan om dialogen te improviser­en. Bovendien zijn het niet meteen sprankelen­de persoonlij­kheden.

Welgeteld tien minuten van de film zijn het bekijken waard: de levensecht overkomend­e strijd met de terrorist – op het einde. De tachtig minuten die daartoe leiden zijn echter een lange, lange zit. De scènes over de ontluikend­e vriendscha­p tussen de drie – zo rond hun twaalfde – zijn van het niveau van een tweederang­sjeugdfilm vol clichés en bordkarton­nen personages. Ze brengen wel de kameraderi­e nog over. Zodra Welgeteld tien minuten van de film zijn het bekijken waard: de levensecht overkomend­e strijd met de terrorist – op het einde. De scènes over de ontluikend­e vriendscha­p tussen de drie zijn van het niveau van een

ze volwassen zijn, slaat de verveling echt toe. Hun militaire opleiding, hun tergend banale roadtrip door Europa: je staart naar een stel oninteress­ante jongelui die ontelbare selfies nemen bij monumenten, ijsjes kopen in Italië, bier drinken in Duitsland en (héél braaf, het scenario is gebaseerd op hun eigen boek en een beetje held besmeurt zijn eigen imago niet) de bloemetjes buitenzett­en in Amsterdam. Als de filmversie al zo vervelend is en zo verstoken blijft van ieder gesprek dat hen wat kleur of reliëf geeft, hoe erg moet het dan in werkelijkh­eid geweest zijn?

Of is die ennui de bedoeling – het ondramatis­che als contrapunt voor de tragedie die komt, zoals Gus Van Sant deed in Elephant? Wil Eastwood de banaliteit van hun levens en persoonlij­kheden laten contraster­en

Gelooft Eastwood echt dat deze banale jongelui voorbestem­de helden waren? Of is dit er eentje voor de Republikei­nse vrienden?

met het gigantisch belang van hun daden op die 21ste augustus, en zijn kijkers er zo op wijzen dat iederéén in zo’n situatie terecht kan komen? Naaah. Dat zou nog niet verklaren waarom die scènes uit het dagelijkse leven zo slecht geschreven, geacteerd en stijlloos in beeld gebracht zijn. Is dit echt de 36ste film van een ervaren regisseur? American sniper was een foutere film, maar had tenminste stijl en vaardighei­d te koop.

Bovendien strookt die uitleg niet met het nadrukkeli­jke gevoel van lotsbestem­ming dat Eastwood in zijn film stopt. De luttele keren dat de drie vrienden iets wezenlijke­rs zeggen dan welke smaak van gelato ze willen, gaat het opeens over ‘hoe het leven je katapultee­rt naar een groter doel’. De moeder van een van de jongens heeft zelfs gepraat met God, die haar zoon een belangrijk­e toekomst voorspelde. Eastwood serveert het zonder enige ironie. ‘Lord, make me an instrument of your peace’, bidt Spencer zelfs.

Clint is 87. Wordt hij seniel en gelooft hij werkelijk dat niet het toeval maar God zelve enkele potige militairen in die trein plaatste? Of is hij een cynische rekel die – na het kassasucce­s van American sniper – zijn religie en wapengekke Republikei­nse vrienden op hun wenken bedient? Eender hoe is The 15:17 to Paris een absoluut dieptepunt in Eastwoods erg ongelijke carrière.

‘The 15:17 to Paris’ èèèèè

Van: Met:

 ??  ??
 ??  ?? tweederang­sjeugdfilm.
tweederang­sjeugdfilm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium