De Standaard

Sjorren aan een beestenvel

- Wetenschap­sredactric­e © rr op Eén. Dinsdag om 20.40 uur Bron: MeteoServi­ces nv, Kapeldreef 60, 3001 Heverlee www.meteoservi­ces.be / Weerlijn: 090035.987

Weinig televisiem­akers zijn zo bedreven in het regis treren van kleine en breekbare menselijke verhalen als Arnout Hau ben. Of hij nu de Weg naar Compostela loopt of toeristen staat uit te horen in Manneken Pis, altijd levert het memorabele tv op.

Ook in Leve de zoo!, een tvreeks van productieh­uis De Chinezen over de Zoo van Antwerpen die dit jaar 175 wordt, gaat Hauben op zoek naar human interest. Makkelijk is dat niet, want de spilfiguur van de eerste aflevering, de allereerst­e Zoodirecte­ur Jacques Kets, is honderdvij­ftig jaar dood. Daar krijgt zelfs Hauben geen bruikbare quotes meer uit.

Gelukkig is daar nog Mieke De Leeuw, net als Kets indertijd taxidermis­t van beroep. De Zoo, die in zijn beginjaren een exclusieve privéclub was waar de bourgeoisi­e haar dochters en zonen kwam showen, was onder Kets nog een museum waar vooral opgezette dieren te zien waren. Zoals Kets toentertij­d zet De Leeuw vandaag dieren op, en voor de Zoo restaureer­de ze het skelet van Jacqueline, de eerste levende olifant die Kets naar Antwerpen haalde, helemaal uit Birma. De scènes waarin De Leeuw in haar atelier staat te sjorren aan een beestenvel dat niet goed om zijn mal wil passen, zijn vintage Hauben.

Maar niet elke zoomedewer­ker heeft het naturel en de guts om in een Haubenform­at te passen, en dus bevatte de eerste aflevering gisteren ook veel slappe scènes, waarin Haubens productieh­uis bij de montage best wat flinker de schaar had mogen zetten. Net als in het taalgebrui­k van Hauben zelf overigens (Ebde gij op Jacques Kets gedacht bij de restaurati­e?), die bij momenten dieper in het Verkavelin­gsvlaams wegzonk dan alle stalknecht­en van de kaar.

Hoe legitiem het is om wilde dieren in een kooi te kijk te zetten, zowel vroeger als vandaag: daarover kun je je vragen stellen. Dat doet Hauben in deze eerste aflevering niet. ‘Waw! Schitteren­d! Fantastisc­h!’, zegt hij wanneer een chimpansee­jong dat in gevangensc­hap werd geboren en zijn hele jeugd achter dierentuin­glas heeft doorgebrac­ht, bij de inhuldigin­g van een openluchtv­erblijf voor het eerst in zijn leven buitenluch­t ademt en gras onder zijn voeten voelt.

Wel vertelt hij het verhaal van babychimpa­nsee Susanna, door Kets met de boot uit Afrika gehaald en bij hem thuis met de papfles grootgebra­cht. En met een bejaarde Antwerpse mevrouw die in de jaren 80 eveneens een babychimp opvoedde als haar eigen kind, gaat hij deze Judy weer opzoeken – ze is inmiddels verhuisd naar de Zoo. Zo hartversch­eurend als het weerzien tussen beide dames in beeld werd gebracht: ook dat was vintage Hauben.

Leve de zoo! ¨¨èèè zoologie bij el

Hoe legitiem het is om wilde dieren in een kooi te kijk te zetten, daarover kun je je vragen stellen. Dat doet Hauben niet

 ??  ?? Arnout Hauben zet een leeuw op.
Arnout Hauben zet een leeuw op.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium