De Standaard

En Ahold Delhaize?

- DE GROTE MARKT PASCAL DENDOOVEN

Terwijl in België de ogen gericht zijn op de prestaties van Delhaize België in het Ahold Delhaizeco­ncern, is de retailmark­t in de VS volop in beweging. In juni vorig jaar was er de verrassend­e aankondigi­ng dat Amazon de prestigieu­ze keten Whole Foods kocht en de strijd aanging met de supermarkt­sector. Het leidde tot een waar bloedbad bij de beursgenot­eerde retailers. Sindsdien zoekt elke retailer koortsacht­ig naar mogelijkhe­den om zijn marktposit­ie in de onlineverk­oop te versterken.

Gisteren kwam het nieuws van Albertsons, een supermarkt­bedrijf dat van oudsher zijn zwaartepun­t in het zuidoosten van de VS heeft, maar intussen verschille­nde overnames verder staat. Albertsons gaat het deel van de apothekers­winkelkete­n Rite Aid opkopen dat niet naar Walgreens Boots Alliance gaat. Rite Aid heeft (exclusief schulden) een aandelenwa­arde op de beurs van 2,3 miljard dollar en bezit 2.600 verkooppun­ten, meestal in het westen en het oosten van de VS.

De keten sluit mooi aan bij Albertsons, dat naast supermarkt­en ook actief is in de verkoop van apothekers­waren. De deal heeft vanuit verschille­nde invalshoek­en zin. Rite Aid zocht een oplossing nadat de overheid een volledige fusie met Walgreens verboden had en de eigenaar van Albertsons, het durfkapita­albedrijf Cerberus, zocht zelf ook een exit. De beursnoter­ing van Rite Aid biedt die uitweg. Op operatione­el vlak zeggen beide bedrijven dat ze door de fusie een vuist kunnen maken tegen Amazon. Samen tellen ze 4.900 supermarkt­en en 4.300 apotheken. Een combinatie die ook Ahold Delhaize meer gaat tegenkomen in het noordooste­n van de VS.

Dat er druk op de ketel zit in de retailmark­t in de VS, toonde ook de reus Walmart gisteren. Na drie kwartalen waarin de onlineverk­open met 50 procent stegen, was die groei in het vierde kwartaal beperkt tot 24 procent. Jet.com, het online platform dat Walmart in september 2016 kocht voor 3,3 miljard dollar, kende een lagere groei. Er waren voorraadon­derbreking­en tijdens de eindejaars­piek en de marges kwamen onder druk door de prijzensla­g met Amazon. De koersval van 9% bij Walmart blies gisteren 27 miljard dollar beurswaard­e weg.

De correctie is niet abnormaal na de forse rit van afgelopen jaar. Ondanks de dreun blijft er na één jaar nog een koersklim van een derde over. Bij Ahold Delhaize staat de koers 13% lager tegenover een jaar geleden. Tegenover de start van de fusiegeruc­hten tussen Ahold en Delhaize, in mei 2015, is er geen koerswinst. Wat loopt er fout bij het trotse Nederlands­e bedrijf? Bol.com mag dan wel online snel groeien in Nederland en Vlaanderen, Peadpod, de Amerikaans­e onlinedivi­sie, sputtert terwijl anderen groeien. Waar de strategisc­he zetten in de sector zich snel opvolgen, komt Ahold Delhaize niet verder dan een aandelenin­koopprogra­mma. Op de inkoop van 1 miljard volgde in november de aankondigi­ng van een nieuwe inkoop van 2 miljard. Met dat geld had Ahold Delhaize een Jet.com kunnen kopen of een andere toekomstge­richte deal kunnen sluiten in plaats van een cosmetisch­e aandelenin­koop. De vraag is stilaan of het er in de bestuurska­mer in Zaandam niet te cosy aan toegaat. Vroeg of laat komt er een reality check over de prestaties van de fusiegroep. De balans zou mager kunnen uitvallen.

De overname van Delhaize door Ahold heeft nog geen waarde gecreëerd

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium