De Standaard

Waalse besturen eisen 220 miljoen van Belfiustaa­rt

-

De Union des Villes et Communes de Wallonie (UVCW), de vereniging van Waalse steden en gemeenten, wil net zoals de Arcocoöper­anten gecompense­erd worden voor verliezen in het Dexiadossi­er. Door de val van Dexia viel ook hun Gemeenteli­jke Holding om. Die is nog altijd in vereffenin­g.

De UVCW wil dat de staat een deel van de beursgang van Belfius, de erfopvolge­r van Dexia, toestopt aan de Waalse steden en gemeenten. Omgerekend vragen ze 220 miljoen, verduideli­jkt de UVCW aan de krant L’Echo. In dat verlies houdt de UVCW rekening met het gederfd (super)dividend dat vastzat aan de noodkapita­alverhogin­g van de Gemeenteli­jke Holding in 2009.

Wat de Vlaamse steden en gemeenten vragen, is nog niet duidelijk. De VVSG neemt vandaag een standpunt in. Brulocalis (Brussel) reageerde gisteren niet op vragen om toelichtin­g. De UVCW waarschuwt alvast dat alleen Arcocoöper­anten compensere­n discrimina­tie zou zijn: een onverholen dreigement om naar het Grondwette­lijk Hof te trekken. Dat speelde de vraag over het gelijkheid­sbeginsel al door naar de Raad van State.

De overheid onderhande­lt momenteel met Deminor over een schikking voor een paar duizend coöperante­n nadat Deminor eerder de staat, Belfius en Arco gedagvaard had. Ook advocaat Geert Lenssens ging over tot een dagvaardin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium