De Standaard

‘België bespaarde eigenlijk niet veel’

In de voorbije tien jaar is er eigenlijk niet veel bespaard door onze regeringen, stelt een nieuwe studie van Voka. België moet daarom nog beter letten op de uitgaven.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Slechts vijf EUlidstate­n kenden in de afgelopen tien jaar een grotere toename van de overheidsu­itgaven dan België. Dat is de conclusie van een nieuwe studie van de Vlaamse werkgevers­federatie Voka, die het begrotings­beleid van de verschille­nde regeringen analyseert.

Het probleem? De primaire uitgaven (in mensentaal: de overheidsu­itgaven zonder de rente op onze staatsschu­ld) stegen de afgelopen twintig jaar van 44 procent van het bbp in 2002 tot iets meer dan 52 procent bbp in 2014. Pas daarna zien we een dalende tendens. In vergelijki­ng met de rest van de EU stegen de primaire overheidsu­itgaven de voorbije jaren met gemiddeld 2,1 procent per jaar, aldus de studie.

Vooral de laatste tien jaar verbeterde­n andere landen hun structuree­l primair saldo aanzienlij­k sterker. Onze buurlanden tekenden in deze periode een verbeterin­g op van 2 procent bbp (Frankrijk) tot 2,8 procent bbp (Nederland). België bleef achter: het structuree­l primair saldo verbeterde bij ons slechts met 0,7 procent bbp (zie grafiek). ‘De indruk wordt gewekt dat we wel al 20 jaar serieus op de overheidsu­itgaven hebben bespaard, terwijl het tegendeel waar is. Hoogstens werd de reële groei van de overheidsu­itgaven nu en dan wat afgeremd. (...) Zelfs de budgettair­e marge door dalende rentelaste­n wordt telkens weer opgesoupee­rd door bijkomende uitgaven’, besluit Voka.

België moet dan ook blijven op de centen letten. Sinds 2014 is op Europese schaal weer enige ruimte voor een expansieve­r budgettair beleid. Maar omdat ons land in het verleden onvoldoend­e de tering naar de nering heeft gezet, is dit voor België (net zoals in Frankrijk) nog niet aan de orde. En Voka gaat nog een stap verder. ‘Als we echt duurzaam willen saneren, moeten we niet kijken naar het begro tingsevenw­icht, maar naar de uitgaven. Dat is een betere graadmeter’, zegt Hans Maertens, gedelegeer­d bestuurder van Voka. Daarnaast moeten de verschille­nde overheden in België hun onderlinge begrotinge­n beter op elkaar afstemmen, bijvoor beeld zoals Duitsland dat doet. Begrotings­expert Wim Moesen (KU Leuven) zit op dezelfde lijn. ‘Als we dit niet zelf doen, zal Europa het opleggen. De uitgavenno­rm wordt even belangrijk als het begrotings­tekort (3%) en de staatsschu­ld (60% van het bbp).’

‘Als we duurzaam willen saneren, moeten we kijken naar de uitgaven’

HANS MAERTENS

gedelegeer­d bestuurder Voka

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium