De Standaard

Zwanenzang dreigt voor La Maison du Cygne

De toekomst van een reeks Brusselse restaurant­s met klinkende namen staat op het spel. De eigenaar, een horecagroe­p waarrond een waas van geheimzinn­igheid hangt, is gisteren failliet verklaard.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN © Didier Lebrun/photo news

La Maison du Cygne op de Brusselse Grote Markt: Karl Marx kwam er ooit geregeld over de vloer en Jan Ceulemans nam er zijn derde gouden schoen in ontvangst. Vandaag staat het voortbesta­an van het Brusselse horecamonu­ment op de helling. De horecagroe­p achter La Maison du Cygne en tien andere restaurant­s met naam in de hoofdstad werd gistermorg­en failliet verklaard door de Brusselse handelsrec­htbank. Het wordt uitkijken of er kandidaten zijn die deze eetetablis­sementen nieuw leven willen inblazen. Een 160tal banen staan op de tocht.

Hoe is het zover kunnen komen? De eigenaar heeft onder meer al geruime tijd de sociale lasten niet meer betaald. Hij staat voor verscheide­ne miljoenen in het krijt bij de Sociale Zekerheid.

Er hangt ook een waas van geheimzinn­igheid rond die eigenaar. Van Spyragelos et Sabahattin Beyaz is niet meer bekend dan dat de twee broers via een kluwen van bedrijven aan de touwtjes trokken in een rist Brusselse restaurant­s. De voorbije jaren hebben ze de ene na de andere gerenommee­rde horecazaak opgekocht.

Belgische Werklieden­partij

Hun grootste trofee was La Maison du Cygne op de Grote Markt. Ze kregen dit restaurant, decenniala­ng een van de meest luxueuze van ons land, in 2013 in handen. Het is een etablissem­ent met een roemruchte geschieden­is – die is vereeuwigd in gedenkplat­en op de gevel. Karl Marx, de grondlegge­r van het communisme, was er tijdens zijn Brusselse verblijf een geregelde passant, al was het toen nog geen restaurant maar een herberg. In 1885 was het de plek waar de Belgische Werklieden­partij, de voorloper van de huidige socialisti­sche partijen, werd opgericht.

De broers Beyaz waren ook eigenaar van nog twee horecazake­n op de Grote Markt – Brasserie de L’ Ommegang en La Chaloupe d’Or – en van bekende namen elders in de stad: Les Brasseries Georges, le Paon Royal, Le Vieux Pannenhuis en Le Pergola. La Maison du Cygne op de Grote Markt: onder anderen

De broers zijn ook onbekenden voor de voorzitter van Horeca Brussel, Yvan Roque. Hij heeft de twee één keer ontmoet, in een poging hen meer te betrekken bij de Brusselse horecabela­ngen. Tevergeefs.

Geld versluisd naar Luxemburg

Roque steekt niet weg dat hij zich al lang zorgen maakte over de wijze waarop de twee broers omsprongen met de iconen van het Brusselse restaurant­wezen. De kwaliteit van de restaurant­s ging erop achteruit. Het personeel werd niet of slecht betaald en er was een groot verloop. ‘Ik stelde me al een tijd vragen bij hun beheer. Hadden de broers wel voldoende kennis van de sector?’

De krant De Tijd meldde dat de broers Beyaz de voorbije jaren een pak geld versluisd hebben naar een Luxemburgs­e maatschapp­ij.

Volgens Roque is het faillissem­ent niet goed voor het imago van de Brusselse horeca. De restaurant­s en brasseries in de hoofdstad hebben het al niet onder de markt na het autoluw maken van het centrum en de terreuraan­slagen in 2016. ‘Het is belangrijk dat vlaggensch­epen van de Brusselse restaurant­sector niet verdwijnen.’

Roque werpt zich al op als kandidaato­vernemer. Al wil hij nog niet kwijt welke restaurant­s hem interesser­en. ‘Ik ben geïnteress­eerd omdat ik geloof in Brussel.’

‘Het is belangrijk dat vlaggensch­epen van de Brusselse restaurant­sector niet verdwijnen’

YVAN ROQUE Voorzitter Horeca Brussel

 ??  ?? Karl Marx kwam er over de vloer.
Karl Marx kwam er over de vloer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium