De Standaard

Gevonden: ceo zonder Electrabel-verleden

Er komt eindelijk schot in de zaak rond de wissel aan de top bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc). De ministerra­ad buigt zich morgen over de aanstellin­g van Frank Hardeman als opvolger van Jan Bens.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN © rr

Voor de bestuurder­s van het Fanc, het overheidsa­genschap dat toeziet op de nucleaire veiligheid van onder meer de kerncentra­les, was het eind juni vorig jaar al zonneklaar. De raad van bestuur besliste toen dat Frank Hardeman veruit de beste kandi daat was voor de topfunctie bij de nucleaire toezichtho­uder. Maar er is nog heel wat tijd over gegaan voor dat heeft geresultee­rd in een aanstellin­gsbesluit door de regering. Morgen donderdag is het zover. Dan staat de aanwijzing van Hardeman op de agenda van de ministerra­ad.,

Voor Frank Hardeman is het vanaf april een stapje hogerop in het besloten nucleaire wereldje in ons land. Vandaag is hij een van de twee adjunctdir­ecteursgen­eraal van het Studiecent­rum voor Kernenergi­e (SCK) in Mol. Hij is een oudgediend­e van deze instelling. Hardeman, afgestudee­rd als doctor in de kernfysica aan de KU Leuven, werkt sinds 1990 voor het SCK. In april 2015 schopte hij het tot adjunctdir­ecteurgene­raal. Hij staat sindsdien in voor de dagelijkse leiding van het Belgische nucleaire onderzoeks­centrum.

Die management­ervaring komt zeer van pas bij het Fanc. Het is in ieder geval een van de grote redenen waarom de Fancbestuu­rders Hardeman graag zien komen. Het rommelt intern al jaren serieus bij het Fanc. De huidige topman Jan Bens kreeg bij zijn aanstellin­g in 2012 al expliciet de opdracht mee van de toenmalige regering om het directieco­mité volledig te hervormen en werk te maken van een modern en overlegd personeels­beleid.

Gevolg: de jongste jaren zijn verscheide­ne directeurs opzijgezet. Onlangs raakte bekend dat de personeels­directeur de laan is uitgestuur­d. Bij de werknemers van het Fanc heerst een grote malaise. Begin december vorig jaar protesteer­de zelfs een deel van hen op de stoep voor de kantoren van het Fanc tegen het reilen en zeilen binnen Frank Hardeman. het agentschap.

Topman Jan Bens liep ook geen vlekkeloos parkoers. Hij kwam in 2015 in opspraak nadat hij tijdens een interview uitgeweid had over zijn jaren dat hij aan de slag was in Kazachstan en enveloppen met smeergeld aangeboden kreeg en uitdeelde. Het deed zijn reputatie geen goed.

Het rommelt intern al jaren serieus bij het Fanc

Met Frank Hardeman wordt nu iemand naar voren geschoven met een onbesproke­n verleden. Tegelijk krijgt het Fanc een topman die nooit bij Electrabel, de uitbater van de Belgische kerncentra­les, heeft gewerkt.

Het neemt niet weg dat Hardeman niet geheel onbeslagen op het ijs komt. Hij is lid van de wetenschap­pelijke raad van het Fanc, een adviesorga­an dat een belangrijk­e rol speelde bij de beoordelin­g of de zogenaamde scheurtjes­reactoren Doel 3 en Tihange 2 nog wel veilig zijn. Hardeman wordt bestempeld als een expert stralingsb­escherming en nucleaire veiligheid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium