De Standaard

Toch weer Lionel Messi

Na negen duels scoorde Lionel Messi eindelijk tegen Chelsea. Een belangrijk­e goal die Barça tot favoriet maakt om op 14 maart de kwartfinal­e van de Champions League te bereiken.

- BART LAGAE © David Klein/photo news Champions League VOETBAL

Zeven keer op rij had Barcelona de tanden stuk gebeten op Chelsea. Maar het laatste duel ging al terug tot 2012 en de enige speler van Chelsea die dat nog kon navertelle­n, Gary Cahill, zat gisteren op de bank. Coach Antonio Conte koos voor het eerst in Chelseas Champions Leaguegesc­hiedenis voor een basisteam met elf buitenland­ers. Eden Hazard kreeg de bedenkelij­ke eer als diepe spits tegenover Piqué en Umtiti op te draven – Thomas Vermaelen zat op de bank.

De Chelseasup­porters die gisteren naar Stamford Bridge afzakten, inclusief voorzitter­intransiti­e Marc Coucke wisten niet wat ze van hun team moesten verwachten. Antonio Conte had Chelsea de underdogs genoemd. Maar dat hoefde niet te verbazen na maan den gesteun en geklaag over de transferpo­litiek van zijn club. Wie de voorbije weken de logica van de Italiaan had gevolgd kon zich aan een slachtpart­ij verwachten. Maar toen de bal uiteindeli­jk rolde, was niets minder waar.

Barcelona eiste als op automatisc­he piloot de bal op, maar ving er bitter weinig mee aan. Lionel Messi liet in de gehele eerste helft welgeteld één goeie actie noteren. Hij toverde een bal op het hoofd van Paulinho die onbesuisd naast besloot. Het meeste van de tijd slenterde Messi over het veld. Heel af en toe probeerde hij te versnellen, maar vond hij de opening niet tegenover de scherp verdedigen­de Andersen en Azpilicuet­a. De Argentijn hoefde het zich niet aan te trekken. Zijn spitsbroed­er Luis Suarez kwam helemaal niet in het stuk voor.

Conte rekende op snelle uitbraken van Chelsea en die kwamen er ook. Eden Hazard tekende voor het eerste gevaar met een schicht over de lat. Willian draaide zich goed vrij tussen drie man, maar Rakitic trok aan de noodrem Alonso trapte de vrijschop in de handen van Ter Stegen. Na een actie van Hazard over links, trof Willian de paal. En kort voor rust raakte hij de andere paal, deze keer vanuit een nog betere schietposi­tie.

Wat Barcelonac­oach Valverde aan de rust zijn troepen influister­de mag Joost weten. Maar de enige juiste boodschap – ‘geef Willian geen ruimte rond de zestien’ – was het niet. Hoe anders te verklaren dat Willian na een kort gezette corner door Hazard mocht oprukken tot aan het halve maantje en opnieuw snoeihard mocht uithalen? Deze keer faalde de Braziliaan niet. De 10voorspro­ng was meer dan verdiend.

We waren intussen 75 minuten ver en Barcelona had geen reactie laten zien. Was het misplaatst­e arrogantie of gewoon niet beter kunnen? Net toen je aan het tweede begon te denken, sloeg Barça ongenadig toe. Andreas Christense­n – die tot dan toe ijzersterk stond te verdedigen – gaf de bal zomaar weg. Andres Iniesta profiteerd­e en legde simpel breed voor Lionel Messi. De Argentijn knalde de 11 voorbij Thibaut Courtois en ging vieren tegenover het Barçavak. Er zat duidelijk meer emotie in dan zomaar een goal. Het was Messi’s eerste goal in negen wedstrijde­n tegen Chelsea en zijn eerste goal in negen wedstrijde­n tegen Courtois. Een bittere pil voor onze nationale doelman, die tot dan toe nog geen bal had moeten pakken.

Conte probeerde met Morata nog een tweede doelpunt te forceren, maar Chelsea zal het verschil nu moeten maken op 14 maart in Nou Camp. Toch weer de underdogs dus. Al was hen dat gisteren 75 minuten lang allerminst aan te zien.

En Lionel Messi? Die haalt de volgende rekening van zijn stapeltje: Rubin Kazan: al vier matchen niet tegen gescoord.

Bayern staat al in kwartfinal­e

Bayern München mag zich, net als Liverpool en Manchester City, sparen in een overbodige return in de 1/8ste finales. Een stek in de kwartfinal­es heeft het al vast. In de Allianz Arena kreeg Besiktas een zware 50 voor de broek. De doelpunten bij de Duitse Rekordmeis­ter werden verdeeld onder Thomas Müller (2x), Kingsley Coman en de onvermijde­lijke Robert Lewandowsk­i (2x). Dat de Turkse kampioen geen schijn van een kans had, mocht verdediger Domagoj Vida zichzelf aanwrijven. Een kwartier ver haalde de Kroaat de doorgebrok­en Lewandowsk­i neer. Vidaj kreeg rood en met tien redde Besiktas het niet tegen de Duitse pletwals.

Barcelona door uitdoelpun­t favoriet om kwartfinal­es te bereiken

 ??  ?? Lionel Messi (m.) vereffende gisteren een van de langst openstaand­e rekeningen uit zijn carrière en zette Barcelona op weg naar de kwartfinal­es.
Lionel Messi (m.) vereffende gisteren een van de langst openstaand­e rekeningen uit zijn carrière en zette Barcelona op weg naar de kwartfinal­es.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium