De Standaard

Geen finale, toch brons

-

Staak het speuren. ’s Werelds meest chaotische sport is het shorttrack. Waar anders kan een team dat niet eens de finale reed alsnog brons pakken en kan een deelneemst­er in zes olympische races telkens ofwel crashen ofwel uitgeslote­n worden?

De grootste pechvogel van ZuidKorea en ver daarbuiten moet Elise Christie zijn. Haar olympische droom eindigde gisteren in tranen, pijn en teleurstel­ling. Ondanks de duidelijke hinder van een gehavende enkel was de 27jarige Schotse schaatsste­r als tweede geëindigd in haar reeks van de 1000 meter. De jury had evenwel twee gevaarlijk­e manoeuvres geconstate­erd, waardoor ze uitgeslote­n werd. Christie had die enkelschad­e eerder op de dag opgelopen, toen ze al in de eerste bocht onderuit werd gekegeld door een Hongaarse rivale. Het reglement bepaalt dat zo’n vroege crash tot een herstart moet leiden. Daarin finishte ze mooi tweede. Tot de jury dus toesloeg. Al voor de zesde opeenvolge­nde keer strandde haar olympische race in een valpartij of een diskwalifi­catie.

Zo ongelukkig Christie oogde, zo blij was het Nederlands­e kwartet. De Hollandse meisjes kreeg via de gekst denkbare achterpoor­t alsnog een bronzen medaille toegeschov­en. Jorien ter Mors en co. draaiden hun rondjes in de Bfinale, hopend op een vijfde plaats. Ze wonnen die wedstrijd ook, met een wereldreco­rd erbovenop. Tot het bericht kwam dat in de Afinale twee van de vier teams gediskwali­ficeerd werden. En zo sprong Oranje van vijf naar drie. Only in het shorttrack.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium