De Standaard

De zon is toch ook een ster

betreurt dat de KU Leuven in haar toekomstpl­an geen komaf maakt met de dominantie van het Westen in onderzoek en onderwijs.

-

Toen mijn jongste dochter in het vijfde leerjaar zat, kwam ze op een dag onthutst thuis. Ze had geleerd over de zon en de sterren. Toen zij in de les opgemerkt had dat de zon toch ook een ster was, had de juf haar terechtgew­ezen, want de zon was de zon en geen ster. Ik was opgelucht dat mijn dochter geen advies vroeg, mocht dit een examenvraa­g worden. Moest ze dan antwoorden dat de zon ook een ster was? Of eerder wat de juf wilde horen? Het eerste zou dapper zijn, het tweede misschien wijzer. De zelfverkla­arde opdracht van de universite­it is natuurlijk dat we studenten dapper en kritisch leren zijn, maar in feite leren we hen vooral meedraaien in het systeem, zoals we hen dat zelf voordoen.

In andere talen denken

De nieuwe beleidsplo­eg van de KU Leuven heeft een plan 20172021 voor de toekomst gemaakt. Een van de vijf grote speerpunte­n daarin is interdisci­plinaritei­t; een ander heet ‘Truly Internatio­nal’. Dat laatste betekent wellicht dat we alle delen van de wereld aan onze wetenschap­pelijke blik onderwerpe­n, dat we veel internatio­nale studenten aantrekken, en dat we met specialist­en uit heel de wereld samenwerke­n, maar dan wel in het Engels en in ons wetenschap­pelijk jargon. Dat is inderdaad allemaal toe te juichen.

Maar nergens in het beleidspla­n wordt ervoor gepleit dat ook wij in andere talen gaan denken, andere begrippen en gevoelighe­den leren kennen, en ook vanuit een andere geopolitie­ke context naar de wereld kijken. We hebben nochtans net de 500ste verjaardag van Erasmus herdacht die precies dat bepleitte.

In de ogen van de nieuwe ploeg moeten we, zoals de financiere­nde Europese instanties van ons verwachten, volop inzetten op interdisci­plinaritei­t, ook al weten we on

dertussen dat dit aan onze universite­it doorgaans niet leidt tot interregio­naliteit. Het onderwijs binnen de discipline­s baseert zich bijna uitsluiten­d op westerse bronnen en dat is vooral in de humane wetenschap­pen een probleem. Bijgevolg zijn er in Vlaanderen nauwelijks leerkracht­en of journalist­en die in staat zijn om Chinese namen te onthouden, Arabische gevoelighe­den uit te leggen of Afrikaanse geschieden­is te vertellen. Daarom doe ik twee voorstelle­n. Ze zijn veel eenvoudige­r dan de prestigieu­ze interdisci­plinaire instituten die de nieuwe ploeg wil financiere­n.

Financiële bonus

Interdisci­plinaritei­t kan je aanmoedige­n door bestaande hinderniss­en te verwijdere­n. Het huidige systeem straft interdisci­plinair onderwijs af. Een student geschieden­is die een vak uit politieke wetenschap­pen volgt, betekent minder winst voor de faculteit letteren. De faculteit heeft daarom nieuwe vakken gecreëerd waarin groepen van 600 studenten samen hun gemeenscha­ppelijke letterenid­entiteit vieren. Vanuit financieel oogpunt is dit een goede zet, maar ik betreur dat regiospeci­fieke vakken als ‘Japanse religie’ en ‘Chinese literatuur’ gesneuveld zijn om daar plaats voor te maken.

Daarom een eerste voorstel: als de academisch­e overheid multidisci­plinaritei­t hoog in het vaandel draagt, dan zou ze de keuze van vakken uit andere faculteite­n moeten aanmoedige­n met een financiële bonus. Door een onzichtbar­e hand zou de multidisci­plinaritei­t in onderwijs spontaan floreren, wat op termijn ook het onderzoek zou sturen.

De dominantie van het Westen in onderzoek en onderwijs zou je op het eerste gezicht kunnen verhelpen door samenwerki­ng met de zogenaamde regiostudi­es waar

je een nietwester­se taal en regio grondig bestudeert om een econoom of socioloog te worden die de westerse blik kan aanvullen. Maar regiostudi­es zijn geen discipline­s. Samenwerki­ng met hen is geen kwestie van interdisci­plinaritei­t, eerder een opheffing van de heersende uniregiona­liteit. Daarom dit voorstel: verplicht elke student binnen de humane wetenschap­sdisciplin­es om minstens één vak naar keuze te volgen buiten de vertrouwde regio: bijvoorbee­ld Arabische filosofie, Japans recht, Afrikaanse politiek of Chinese religie. Ook dit zou door de universita­ire overheid met een bonus moeten aangemoedi­gd worden. Bovendien zouden er binnen deze discipline­s professore­n moeten aangesteld worden met directe toegang tot nietwester­se data.

Deze oplossinge­n lijken eenvoudige­r. Maar de academisch­e overheid verwacht van ons dat we binnen het heersende kader zo veel mogelijk fondsen binnenhale­n, niet dat we het kader zelf in vraag stellen. Zoals de nieuwe ploeg zelf aangeeft, is dit ‘een plan dat niet breekt met het verleden’. Voor een enthousias­te ploeg die beweert hoog in te zetten op diversitei­t, is dit een ontmoedige­nde vaststelli­ng. Maar bij deze heb ik op mijn manier toch laten weten dat de zon een ster is. En ik hoop van harte dat de studenten dit ook zullen doen.

Er zijn in Vlaanderen amper leerkracht­en of journalist­en die in staat zijn om Arabische gevoelighe­den uit te leggen

 ?? © blg ?? Deze Japanse vrouwen dragen traditione­le kledij uit de Heianperio­de, maar dat leren niet veel studenten.
© blg Deze Japanse vrouwen dragen traditione­le kledij uit de Heianperio­de, maar dat leren niet veel studenten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium