De Standaard

‘Reddende engel’ blijkt in Haïti wel vaker een wolf

Ook in Haïti kwamen de onthulling­en niet als een verrassing, leerde NINA JURNA. De steenrijke hulpverlen­ers kunnen er makkelijk hun machtsposi­tie misbruiken en zich misdragen.

- NINA JURNA Correspond­ent LatijnsAme­rika.

‘Nu is het hier uitgestorv­en’, zegt de keurige ober van het luxe Obama Beach Resort, als hij de weg wijst naar de toiletten. ‘Maar vroeger was het hier ieder weekend druk met grote feesten van VNmedewerk­ers en militairen.’ Het chaotische PortauPrin­ce, waar dagelijks miljoenen Haïtianen een overleving­sstrijd voeren, lijkt heel ver weg als ik op het witte strand stap.

Bij mijn bezoek aan Haïti, ruim twee maanden geleden, bleek al snel hoe ‘witte’ westerse ngo’s, de VN en andere hulporgani­saties er in luxe en weelde leven en vrij makkelijk hun machtsposi­tie kunnen misbruiken en zich misdragen. Minustah, de Franse afkorting voor de VNmissie die hier met circa tienduizen­d blauwhelme­n dertien jaar gestatione­erd was, heet in de volksmond niet voor niets ‘Turista’.

‘Monsters zijn het’

Het Oxfamschan­daal schokt de wereld, maar in Haïti is dit soort onthulling­en niet nieuw: het vertrek van de VNmacht, in oktober vorig jaar, liet er een wrange nasmaak achter. Er kwam aan het licht hoe zowel civiele als militaire VNmedewerk­ers vrouwen en kinderen misbruikte­n en seksueel uitbuitten. Geregeld komen ook schandalen naar buiten waarbij talloze door Europeanen en Amerikanen gerunde ‘weeshuizen’ worden opgedoekt die als dekmantel bleken te fungeren voor kindermisb­ruik, seksuele exploitati­e en illegale adoptie van Haïtiaanse kinderen.

‘Monsters zijn het’, briest mensenrech­tenadvocaa­t Mario Joseph als ik hem in Haïti spreek. ‘Dit is puur kolonialis­me: de rijke, witte hulpverlen­er die de arme, zwarte kinderen en vrouwen zogenaamd komt “redden”, maar seksuele handelinge­n afdwingt in ruil voor een bord eten.’

Je hoeft maar een paar dagen rond te lopen in dit armste land van het westelijk halfrond en je observeert die intens ongelijke machtsverh­ouding. Enerzijds zijn er de steenrijke hulpverlen­ers, die als een soort reddende ‘goden’ worden gezien, in dikke SUV’s rondrijden en in zwaar beveiligde compounds wonen. Anderzijds is er de massa van Haïtianen die onder het bestaansmi­nimum leeft.

In een visrestaur­ant, een paar dagen later, word ik door een Haïtiaanse collegajou­rnalist voorgestel­d aan een delegatie van een pas opgerichte Franse ngo, de zoveelste. Sinds de aardbeving van 2010 wemelt het in Haïti van de ngo’s. Hoe goed bedoeld ook: de armoede van de een is een lucratieve business voor de ander.

De zes mannen zitten achter ons aan een tafeltje. Ik zie hoe ze, naarmate de avond vordert, eerst aanpappen met de serveerste­rs en na afloop van het optreden van een lokale band de zangeresse­n uitnodigen om aan tafel te komen en hun drankjes en eten aanbieden. Zij zijn wat Paula Donovan van de Code Bluecampag­ne, die strijdt tegen seksuele exploitati­e en misbruik door VNpersonee­l, de ‘Harvey Weinsteins van de ngowereld’ noemt. ‘Ze walsen over de gedragscod­es heen, misbruiken hun machtsposi­tie en rijkdom in een straatarm land waarin iedereen probeert te overleven, en zij zijn juist aangesteld om hulp en beschermin­g te bieden.’

Het is wat de slachtoffe­rs van uitbuiting die ik in Haïti ontmoet ervaren. De ‘reddende engel’ bleek een wolf in schaapskle­ren, vertelt een van de vrouwen die door advocaat Mario Joseph geholpen wordt in haar juridische strijd tegen de seksuele uitbuiting door VNmedewerk­ers.

De feesten bij het Obama Beach Resort zijn met het vertrek van de VNmissie voorbij, maar er zijn nog vele andere organisati­es, kleiner en minder bekend dan Oxfam en de VN. Zolang er geen harde disciplina­ire maatregele­n komen en de kwetsbaarh­eid van Haïtianen door de ongelijke situatie blijft bestaan, is het wachten op het volgende schandaal.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium