De Standaard

OUD NIEUWS MET EEN STRIK ROND

- MARC REYNEBEAU Marc Reynebeau is redacteur van deze krant. Zijn column verschijnt wekelijks op woensdag.

Zou een groot infrastruc­tuurprojec­t rond Antwerpen bijvoorbee­ld geen goed idee zijn? Het is duur, maar het zal de mobiliteit flink verbeteren. Vandaar dat premier Charles Michel (MR) een Oosterweel­plan heeft bedacht in het nieuwe investerin­gspact dat hij vandaag presenteer­t, maar waarvan de krachtlijn­en al bekend zijn. Met dat pact wil hij 60 miljard euro in de economie en de infrastruc­tuur pompen.

Vreugde in Antwerpen? Oosterweel is natuurlijk al lang beslist. Er ging net al een – symbolisch­e – eerste spade in de grond. Het pact maakt ook melding van het voorstadsn­et GEN rond Brussel, dat eveneens al, met vertraging, in uitvoering is. Zelfs de vervanging van de F16’s van de luchtmacht staat in het pact, al is die, hoeveel ze ook kost, toch een heel apart type investerin­g. Ze was al beslist bij de regeringsv­orming. De offertes moesten vorige week binnen zijn. Om het dan nog niet te hebben over pakweg het glasvezeln­et van Proximus.

België investeert vanouds weinig in zijn infrastruc­tuur – zie ook: vertraagde projecten, instortend­e tunnels, of kruispunte­n in het Gentse waarvan allang bekend is hoe gevaarlijk ze zijn, maar die nog altijd zwakke weggebruik­ers het leven moeten kosten. Het pact moet de indruk wekken dat de regering de achterstan­d nu wil inhalen. Maar ze doet het vooral door een strik te binden rond oud nieuws, rond wat al is beslist.

Het pact kijkt dus niet zozeer in de toekomst, maar in de achteruitk­ijkspiegel, met een overzichtj­e van de bestaande plannen. Veel ambitie of toekomstvi­sie spreekt daar niet uit.

Misschien was dat ook niet de bedoeling. Dit pact kan enkele technische voordelen opleveren, zoals goodwill bij de Europese Commissie. De premier – die kennelijk ongestoord ook het Vlaamse Oosterweel mee kan inpakken – ziet het pact als zijn volgende ‘werf’. Hij wil er vooral een teken van leven mee geven, tonen dat zijn regering nog niet is uitgewoond, dat er eendracht heerst in het ‘kibbelkabi­net’, dat het er nog bruist van daadkracht en ideeën. Als het pact ergens in investeert, is het vooral in het imago van de coalitie. De verkiezing­en komen tenslotte naderbij.

De regering organiseer­t wel vaker zulke fotomoment­en. Het laatst was dat met het zogeheten Zomerakkoo­rd, dat maanden later nog altijd slechts met haken en ogen aan elkaar bleek te hangen. Dan is het uiteindeli­jk nog niet zo gek dat er geen sprake is van een plan, maar van een pact, alsof het een conflict moet pacificere­n.

Dat de verkiezing­skoorts toeslaat, is niets om cynisch over te doen: het hoort bij het democratis­che spel. Al hoeft cynisme bij politici al evenmin. Ook zoals toen het de afgelopen dagen moeilijk werd om nog een beetje bij te houden wat zoal in de Vlaamse politiek leeft aan ideeën over de belasting op erfenissen. De voorbije dagen buitelden ze over elkaar heen. Maar leven ze ook echt?

Vooral bij Open VLD en sinds kort ook bij de NVA is de neiging groot om fors te snoeien in die fiscalitei­t – aan modaliteit­en en varianten geen gebrek. Wie niet uitkijkt, krijgt straks boven op zijn erfenis nog geld toe. Voor de SP.A mag het flink minder voor kleine en middelgrot­e erfenissen, om de fiscale druk naar de grote vermogens te verschuive­n. Merkwaardi­g: de liberale econoom Paul De Grauwe vindt een analoog model het redelijkst­e, maar wel met een dubbel zo grote belastingv­rije som. Ook de basisprinc­ipes bleken erg verschille­nd: de enen streven naar wat ze zien als fiscale billijkhei­d, sommigen zien tegelijk wat in herverdeli­ng, Open VLD vindt het een voordeel dat de staat zo minder fiscale middelen krijgt. Discussies­tof genoeg dus.

Van al die bloemen die aan het bloeien gingen, werd de Gentse politicolo­og Nicolas Bouteca een beetje lyrisch. ‘Reclame voor de politiek’, vond hij (op Twitter), het Vlaams Parlement krijgt zo de kans ‘om zich nog eens te tonen in een fundamente­el debat’. Dat is juist, maar het is niet waar – en er is geen cynisme nodig om dat te denken. Dat debat zal eigenlijk een dovemansge­sprek tussen de meerderhei­d en de minderheid worden, en de eerste zal haar wil doordrukke­n. Zo is de praktijk: eerst zal de coalitie dat dossier ‘pacificere­n’. Wat alvast voor het democratis­che debat geen reclame is. En als er wat van komt (deze week nog?), zal het beperkt blijven tot wat geneuzel in de procenten, ongeacht de grote politieke principes die in het geding zijn. Maar dat geneuzel levert straks wel wat snoepjes op voor een electoraal deelpublie­k – goed voor het imago van de Vlaamse regering, of toch voor Open VLD.

Wie een jaar of twintig geleden waarschuwd­e voor de nieuwighei­d die toen de perceptiep­olitiek heette, heeft nu nog alle reden om bezorgd te zijn.

‘Transgende­ringrepen op kinderen zijn morele vooruitgan­g, maar de religieuze traditie van besnijdeni­s van jongens moet het voorwerp worden van moralisere­nde wetgeving.’ Dat IJsland besnijdeni­s wil verbieden, vindt filosoof

WILLEM LEMMENS ‘arbritarit­eit van liberaal secularism­e par excellence’ (op Twitter)

Als de federale regering ergens in investeert met haar investerin­gspact, is dat vooral in haar imago

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium