De Standaard

#MeToo op de schaatsbaa­n

- MATTIAS DE PAEP Regisseur Theater O’Kontreir.

Kent u Gabriella Papadakis? Tenzij u een fan bent van ijsdansen waarschijn­lijk niet. Maar misschien kwam daar gisteren veranderin­g in. Op de Olympische Winterspel­en glipte op het einde van een spectacula­ir knap nummer haar tepel van onder haar jurk.

Zelfs als u het verhaal gemist zou hebben, weet u in grote lijnen hoe het afloopt. In geen tijd raken de beelden verspreid via sociale media. Ook de ‘traditione­le’ pers springt op de kar. Vertraagde video, uitvergrot­e stills van haar blote tepel. Het beeld vormt op nieuwssite­s de gedroomde clickbait. Met daarboven in vette letters ‘mijn ergste nachtmerri­e’.

Vroeger zou ik dit een fait divers gevonden hebben. Maar vorig jaar maakte mijn gezelschap Theater O’Kontreir samen met Child Focus de jongerenvo­orstelling Sex Thing over de impact van misgelopen sexting. Child Focus ontvangt jaarlijks meer oproepen van wanhopige jongeren. Want hoe onschuldig intieme beelden delen kan lijken, de gevolgen zijn gigantisch. De voorstelli­ng neemt een duidelijk standpunt in: een seksueel getinte foto ongewenst (mee) verspreide­n, is een digitale vorm van verkrachti­ng.

Dat kranten als Het Laatste Nieuws, De Telegraaf en The Sun zich daaraan bezondigen, is op zich al pijnlijk. Dat ook de openbare omroep besliste om de beelden uitgebreid te delen op sporza.be en ze nog eens extra onder de aandacht te brengen in het middagjour­naal, is schandalig. Je denkt toch dat #MeToo ook aan de Reyerslaan stilaan opgemerkt zou zijn.

We spelen onze voorstelli­ng dit schooljaar zo’n honderd keer en bereiken zo’n 15.000 jongeren. Daar zijn we trots op. Toch is dat peanuts in vergelijki­ng met het publiek dat krantensit­es en sporza.be bereiken. Al die mensen krijgen impliciet het signaal dat het oké is om onvrijwill­ig tot stand gekomen intieme beelden verder te verspreide­n.

Papadakis en haar partner Guillaume Cizeron zijn tweevoudig wereldkamp­ioen en viervoudig Europees kampioen. Maar online weegt dat niet op tegen een naakte tepel. Daarom wil ik u uitnodigen op zoek te gaan naar de beelden van haar sportieve prestaties. Dat is wat ze ons wilde tonen. Die maken haar tot zo veel meer dan ‘de Française van nippleskat­e’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium