De Standaard

Antwerpen krijgt er nieuw ‘boekenhuis’ bij

- (gse)

Het Vlaams Fonds voor de Letteren en Iedereen Leest gaan eind 2019 samenhokke­n in een historisch pand in de Lange Leemstraat in Antwerpen. Daarvoor wordt een investerin­g van 1,8 miljoen euro uitgetrokk­en.

De twee organisati­es nemen hun intrek in Hotel Dumont, een neogotisch pand dat in 1878 opgetrokke­n werd op vraag van André Dumont. Deze geoloog geldt als de ontdekker van het Kempense steenkoolb­ekken.

Het is een realisatie van architect Joris Helleputte, die in Leuven onder meer het Heilig Hartinstit­uut en het anatomisch amfitheate­r bouwde.

‘Het pand staat op de lijst van waardevol erfgoed’, zegt fondsdirec­teur Koen Van Bockstal. ‘Het is niet beschermd, maar het staat op de lijst om het te worden. Voor de verbouwing­en hebben we het geprospect­eerd als was het geklasseer­d.’

Het Fonds en Iedereen Leest willen er meer van maken dan een kenniscent­rum. ‘We willen het huis laten leven,’ zegt Van Bockstal, ‘en er een ontmoeting­splaats van maken.’

Er komt een klein auditorium met 75 plaatsen, waar lezingen, debatten en boekvoorst­ellingen kunnen doorgaan. De twee organisati­es voegen hun bibliothek­en samen en maken die toegankeli­jk.

De stad Antwerpen draagt het pand voor 35 jaar over in erfpacht. De stad betaalt de verbouwing, de Vlaamse Gemeenscha­p de inrichting.

 ?? © rr ?? Hotel Dumont moet ‘leven’.
© rr Hotel Dumont moet ‘leven’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium