De Standaard

Aan Dikke Freddy, de man die onrechtvaa­rdigheid predikt

- PHILIPPE DE BACKER Staatssecr­etaris voor de Bestrijdin­g van Sociale Fraude (Open VLD).

Geachte Dikke Freddy,

Er frappeert mij iets in uw briefje van gisteren. ‘266 miljoen hebt u kunnen afpakken’, zegt u. Afpakken is daarbij uw woordkeuze. Ik blijf met vragen zitten. Als we zwartwerke­rs betrappen die geen belastinge­n of sociale bijdragen betalen, van wie pakken we dan af? Als we de uitkering terugvrage­n van mensen die niet werkloos of ziek zijn maar wel in het zwart werken, wie bedriegen we dan? Als we sociale dumping bestrijden en vervolgens correcte lonen laten uitbetalen aan chauffeurs en bouwvakker­s die in weer en wind actief zijn, wie doen we dan onrecht aan?

Afgunst verpakt als een misplaatst­e schreeuw om rechtvaard­igheid. Alsof sociale fraudeurs die een uitkering genieten dankzij de solidarite­it van mensen die wel elke dag eerlijk gaan werken en bijdragen oneerlijk behandeld worden. Alsof ik vrijbuiter­s hun oneerlijk verkregen geld onrechtmat­ig ontneem. U zet rechtvaard­igheid op haar kop.

Burgers springen graag in de bres voor wie met tegenslag geconfront­eerd wordt. Maar de voorwaarde is wel dat zij geloven dat ons belasting en sociaal stelsel rechtvaard­ig is. Valsspeler­s ondergrave­n dit vertrouwen. Frustratie­s zijn gerechtvaa­rdigd wanneer je buur een uitkering ontvangt en vervolgens met zijn zwart geld elke maand meer overhoudt dan jijzelf. Of als door malafide buitenland­se firma’s mensen tegen 2 euro per uur worden tewerkgest­eld en daardoor Belgen hun job verliezen.

Deze ‘foefelaars’ creëren ergernis en zijn als een gif dat de bereidwill­igheid aantast om bij te dragen. Door mijn hervorming van de socialeins­pectiedien­sten, de extra inspecteur­s en de opvoering van het aantal controles bij grote firma’s in de bouw en transports­ector is de pakkans drastisch verhoogd. 266 miljoen euro leverde dat in 2017 op. Dat is tweemaal zoveel als onder de vorige regering. Twee derde komt van werkgevers, een derde van uitkerings­gerechtigd­en. De ‘grote jongens’ betalen dus meer.

Dat geld stroomt rechtstree­ks terug naar mensen die het nodig hebben en elke dag eerlijk (zijn) gaan werken. Daarboveno­p komt ook nog eens 78 miljoen geregulari­seerde lonen voor werknemers. Zij hebben niet gefoefeld maar hard gewerkt en hebben daar recht op.

Ik pak sociale dumping én uitkerings­fraude aan en bescherm zo onze sociale zekerheid. Dat is rechtvaard­ig beleid en versterkt daardoor de bereidwill­igheid tot solidarite­it.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium