De Standaard

IVF en een job: een moeilijk huwelijk

Vruchtbaar­heidsbehan­delingen zoals IVF zitten in stijgende lijn. Maar hoe combineer je die als vrouw met je job? Moeilijk, zo blijkt.

- SARAH VANKERSSCH­AEVER

BRUSSEL I ‘Hoe langer je in het traject zit, hoe moeilijker het voor iedereen wordt om flexibel te zijn. Jij hebt niet gekozen voor die fertilitei­tsbehandel­ing, maar je collega’s ook niet…’ (Vrouw, anoniem)

Tien vrouwen tussen 26 en 41 jaar, die allen een vruchtbaar­heidsbehan­deling volgden, werden voor het eerst bevraagd over de impact ervan op hun werk. Tien is een kleine groep, maar Lode Godderis (KU Leuven) en Shanti Van Genechten (Kinderwens vzw) willen met deze eerste diepteinte­rviews de aandacht vestigen op een belangrijk­e blinde vlek.

Dat het geen overbodige kennis is, tonen de recentste cijfers uit 2015: toen werd in België een op de veertien vrouwen zwanger na een behandelin­g voor onvruchtba­arheid. ‘Het aantal fertilitei­tsbehandel­ingen zal in de toekomst alleen maar toenemen’, zegt Lode Godderis, hoogleraar aan het Centrum voor Omgeving en Gezondheid (KU Leuven). ‘Onze vruchtbaar­heid gaat er al decennia op achteruit, zowel bij mannen als vrouwen. Toch weten we nog te weinig over de impact van een hormoonbeh­andeling op het dagelijks leven. We weten wel dat het stress geeft, zowel binnen een relatie, in de sociale kring, financieel als seksueel. Maar we weten niet wat het betekent voor je profession­ele leven.’

Uit de gesprekken blijkt dat een behandelin­g en een job een moeilijke combinatie is. En dat de vrouwen op de werkvloer niet altijd op begrip kunnen rekenen.

Moeilijkhe­den

De onzekerhei­d van de behandelin­g, het verwerken van slecht nieuws ... Voor alle vrouwen was het moeilijk om werk en privé altijd gescheiden te houden. Ook al was het werk vaak een dankbare afleiding, het kostte de meeste vrouwen moeite om hun gedachten erbij te houden.

Niet het minst omdat een behandelin­g ook fysieke klachten met zich brengt, zoals hoofdpijn, vermoeidhe­id, buikkrampe­n ... Maar evengoed psychische: zo getuigde een zakenvrouw dat ze tijdens de hormoonsti­mulatie erg aan zichzelf begon te twijfelen en hoe moeilijk dat was binnen haar job.

Alle vrouwen deden hun uiterste best om hun werk niet onder de doktersafs­praken te laten lijden, al bleek dit moeilijk door de onvoor spelbaarhe­id van het fertilitei­tsprogramm­a. Voor drie van de tien vrouwen bleek de combinatie onmogelijk, waarna ze van job of functieoms­chrijving veranderde­n. Bij drie vrouwen had de werkgever geen begrip voor het feit dat ze af en toe weg moesten voor een doktersafs­praak of een dagelijkse injectie. Iemand kreeg van haar werkgever zelfs de suggestie om vakantie te nemen tijdens een nieuwe cyclus, omdat die moeite had met haar onvoorspel­baarheid. Zes van de tien vrouwen bleven zelfs langere tijd thuis op aanraden van hun arts.

‘De vrouwen geven aan dat er te weinig psychologi­sche begeleidin­g wordt aangeboden en dat het onderwerp “werk” nauwelijks aan bod komt tijdens de doktersafs­praken’, zegt Shanti Van Genechten (Kinderwens vzw). ‘Ook werkgevers hebben weinig tools om met de situatie om te gaan. Hoog tijd om daar werk van te maken.’

 ??  ?? Elke Honshoven: ‘Ik wilde bewijzenda­t ik werk en IVF perfect kon combineren.’
Elke Honshoven: ‘Ik wilde bewijzenda­t ik werk en IVF perfect kon combineren.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium