De Standaard

Analisten met enge focus spelen Ageas parten

- PASCAL DENDOOVEN

Ageas kreeg gisteren niet het applaus van analisten en beleggers dat het wellicht verdiende. De verzekeraa­r kwam nochtans met een positieve boodschap. Ageas trekt zijn dividendve­rwachtinge­n voor de komende jaren op. Het dividend werd met 24 procent verhoogd tot 2,10 euro per aandeel en vertrekt voortaan van dit hoge niveau. Zo’n opwaartse dividendhe­rziening maken we in Brussel niet vaak mee. Dat komt omdat een bedrijf maar zo’n stap zet als het zeker is dat het zijn dividend op het verhoogde niveau kan houden. Niemand komt nadien graag op zijn stappen terug met de boodschap ‘we zijn te optimistis­ch geweest en moeten het dividend opnieuw verlagen’.

In plaats van applaus te geven, stuurden beleggers het aandeel ’s ochtends lager. Dat komt omdat analisten en andere number crunchers gevangen zitten in een haast obsessieve focus op één enkel cijfer: de vrije cashflow. Ze geven dit cijfer in hun Excelanaly­se in en dat spuwt meteen een waarde per aandeel uit. Hoe hoger de vrije cashflow, hoe hoger de waarde van het bedrijf en het aandeel.

Het is een gevaarlijk­e benadering, omdat die het management dat op de korte termijn focust beloont. Vrije cashflow is een belangrijk cijfer, maar is geen betrouwbar­e indicatie over de intrinsiek­e sterkte van een bedrijf en de kwaliteit van de strategie. Ook is het cijfer al te makkelijk manipuleer­baar. Retailer Delhaize illustreer­t

Analisten zitten gevangen in een haast obsessieve focus op één enkel cijfer: de vrije cashflow

dit. De supermarkt­groep werd in de jaren voor de overname door Ahold gemanaged op basis van vrije cashflow. Er werd minder in de vernieuwin­g van winkels geïnvestee­rd, leverancie­rs werden steeds later betaald, de prijzen in de winkel werden zo hoog mogelijk gezet. Het resultaat was een artificiee­l hoge vrije cashflow, een herstelde beurskoers en blije analisten.

Wat de analisten onvoldoend­e beseften, is dat Delhaize zich in een onhoudbare situatie gemanoeuvr­eerd had. Niet verwonderl­ijk dat de raad van bestuur uiteindeli­jk nog maar één goede oplossing zag: het bedrijf in de armen van Ahold gooien.

De teleurstel­ling van analisten over Ageas had te maken met het feit dat de vrije cashflow over het vierde kwartaal lager was dan ze graag gezien hadden. Ageas verklaarde dat het eenvoudig is om de vrije cashflow te sturen door op korte termijn minder te investeren, maar dat je zo inkomsten op langere termijn misloopt. ‘Het is aan ons om het beter uit te leggen’, zei ceo Bart De Smet.

Wat de beleggers Ageas niet kunnen verwijten, is dat het niet genoeg doet om hen te paaien. Sinds 2009 stopte het zijn aandeelhou­ders al 4,6 miljard euro toe, of drie keer de beurswaard­e die Ageas in 2009 nog had na het Fortisdeba­cle. Ageas deed dat voor een groot deel via de inkoop van eigen aandelen. Het voordeel van die techniek is dat het geen verbinteni­s is voor de toekomst. Een (gewone) dividendui­tkering is dat wel. Dat Ageas zich engageert tot een hoger dividend is een teken dat het zichzelf steeds meer als een gewone verzekeraa­r ziet, die het onvoorspel­bare Fortisverl­eden van zich afschudt.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium