De Standaard

Kernuitsta­p kost 15 tot 900 miljoen Ook nieuwe studie kan het politieke conflict niet ontmijnen

De studieAlbr­echt kan het politieke conflict over het Energiepac­t niet ontmijnen. De NVA blijft sceptisch over de haalbaarhe­id.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I Hoeveel kost de kernuitsta­p nu? Ook de studies van de Gentse professor Johan Albrecht en van het Federaal Planbureau geven het ultieme antwoord niet. In het ergste geval kost de volledige kernuitsta­p in 2030 volgens de studieAlbr­echt 900 miljoen euro meer, dan een scenario waarbij twee grote kerncentra­les openblijve­n. Dat is wanneer de gas en CO2prijzen de komende jaren sterk stijgen.

Maar de studie wijst er ook op dat de meeste voorspelli­ngen ervan uitgaan dat de gasprijzen niet zo sterk zullen stijgen. Als dat zo is, zal de kostprijs van de kernuitsta­p veel lager uitvallen. Die zou zelfs kunnen dalen naar slechts 15 miljoen euro in 2030.

Bovendien wijst Albrecht erop dat de kerncentra­les langer openhouden geen oplossing ten gronde is. Zo’n beslissing stelt hooguit de noodzakeli­jke investerin­gen in gascentral­es met enkele jaren uit.

Aangezien Europa zich tot doel heeft gesteld om tegen 2050 een energiesec­tor zonder CO2uitstoo­t te organisere­n, kan het economisch moeilijk worden om rond 2040 nog te investeren in nieuwe centrales. Nu investeren heeft het voordeel dat de bevoorradi­ngszekerhe­id voor lange tijd gegarandee­rd is.

‘Het cijfer van 900 miljoen euro ligt in de lijn van onze verwachtin­gen’ BERT WOLLANTS NVAenergie­specialist

Uitgangspu­nten

Een studie van het Federaal Planbureau komt uit op een ander cijfer: een verschil van 77 miljoen euro in het voordeel van een scenario met twee kerncentra­les.

Het Energiepac­t bevat een norm die moet vermijden dat de prijzen in België sneller oplopen dan in de buurlanden

De instelling berekende de gevolgen voor de energiepri­js in megawattuu­r (MWh). In het referentie­scenario zou de energiepri­js 2,3 euro per MWh lager liggen in een scenario waarin twee kerncentra­les openblijve­n, dan in een scenario met een volledige kernuitsta­p. In de scenario’s van het ontwerpEne­rgiepact gaat het maar om 0,9 tot 1,1 euro. Het gaat telkens om erg lage bedragen, die de factuur van een modaal gezin amper zouden verhogen.

Het hangt dus af van de uitgangspu­nten die de onderzoeke­rs voor hun voorspelli­ngen gebruiken, en dan vooral de voorspelli­ngen voor de gasprijs.

Het grootste voordeel van de jongste studies lijkt vooral te zijn dat de echte politieke discussie nu niet meer te ontwijken valt. Maar het politieke conflict zelf is niet ontmijnd. ‘Het cijfer van 900 miljoen euro ligt in de lijn van onze verwachtin­gen’, zegt NVAenergie­specialist Bert Wollants, die net zoals zijn partij voorstande­r is van het openhouden van twee kerncentra­les. ‘Bij scenario’s met dalende of stagnerend­e prijzen, zoals Albrecht ze heeft berekend, hebben we ernstige vragen.’

Vijftien euro

Het valt op dat het scenario dat minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) eerder deze week bekendmaak­te – waarin de kostprijs voor een modaal gezin beperkt bleef tot 15 euro (plus btw) – niet in de studies voorkomt.

De 15 euro komt uit berekening­en van Marghem zelf, die de verschille­nde studies in haar bezit gecombinee­rd heeft om een scenario uit te werken dat volgens haar ‘maximalist­isch mediaan’ is.

Met die 15 euro (18 euro, btw inbegrepen) is de kous trouwens nog niet af. De kosten voor hernieuwba­re energie – wat regionale materie is – en de steunmecha­nismen voor de bouw van nieuwe gascentral­es zitten nog niet in die cijfers inbegrepen.

Factuur voor bedrijven

Ook voor bedrijven loopt de rekening hoger op. In regeringsk­ringen wordt bevestigd dat de bijkomende kostprijs voor energieint­ensieve bedrijven, met een verbruik van meer dan 100 GWh per jaar, oploopt tot meer dan 430.000 euro.

In het Energiepac­t is een energienor­m ingeschrev­en die moet vermijden dat de prijzen in België sneller oplopen dan in de buurlanden. Dat betekent dat die meerprijs voor bedrijven gecompense­erd moet worden. In dat geval betaalt opnieuw de belastingb­etaler.

 ?? © Maikel Samuels/hh ?? In Tihange dampen de koeltorens van de kerncentra­le. De vraag is of er ook na 2030 nog kernenergi­e geproducee­rd zal worden.
© Maikel Samuels/hh In Tihange dampen de koeltorens van de kerncentra­le. De vraag is of er ook na 2030 nog kernenergi­e geproducee­rd zal worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium