De Standaard

ALARM OVER WOONKREDIE­T

- RUBEN MOOIJMAN

De Nationale Bank trekt opnieuw aan de alarmbel. De Belgische banken zijn te scheutig met woonkredie­t. Bij ruim de helft van de hypotheekl­eningen wordt meer dan 80 procent van de woningwaar­de gefinancie­rd. Dergelijke leningen zijn relatief risicovol: het gevaar op wanbetalin­gen is groter, evenals de gevoelighe­id voor schommelin­gen van de huizenprij­zen. In Nederland, waar huizenbezi­tters jarenlang tegen de sterren op leenden, kunnen ze ervan meepraten. De vastgoedpr­ijzen tuimelden er omlaag, met als gevolg dat heel wat vastgoed jarenlang onverkoopb­aar was omdat de bezitters ervan geen verlies wilden lijden.

Een dergelijke vastgoedcr­isis is België bespaard gebleven. Het is een van de verklaring­en waarom ons land relatief minder hard getroffen werd door de crisis dan sommige buurlanden. Dat de vastgoedma­rkt stabiel blijft, is dan ook extreem belangrijk voor de economisch­e toestand van het land. Daarom is het goed dat de Nationale Bank daarop blijft hameren. Banken moeten meer kapitaal aanhouden naargelang van het risicogeha­lte van hun hypotheekp­ortefeuill­e.

De vraag is of de maatregele­n die nu genomen worden, voldoende zullen zijn om de banken te beteugelen. Liefst had de toezichtho­uder nog wat harder ingegrepen, maar de politiek stak daar een stokje voor. Woningbezi­t moet laagdrempe­lig blijven, luidde het argument.

Toch heeft ook de Nationale Bank in zekere zin twee petten op. Dat de banken zo gul zijn met krediet, is immers precies wat de Europese Centrale Bank (de moedermaat­schappij van de Nationale Bank) beoogt met haar lagerenteb­eleid en haar stimulerin­gsprogramm­a. De 30 miljard euro die de ECB nog elke maand in de economie van de eurozone pompt, vindt deels zijn weg naar de reële economie. En de appartemen­tsblokken die nu massaal in heel Vlaanderen uit de grond worden gestampt, maken daar deel van uit. De lage rente stimuleert de banken om risicovoll­ere hypotheken te verstrekke­n, want die leveren een wat hoger rendement op. Gouverneur Jan Smets bestrijdt dus in zekere zin de gevolgen van het beleid dat hij als ECBbeleids­maker mee uittekent.

De signalen dat de ECB een begin moet gaan maken met een koerswijzi­ging, worden steeds sterker. Gisteren bleek nog uit de notulen van de bank dat daartoe voorlopig geen aanstalten gemaakt worden. Heel lang wachten is nochtans niet langer een optie. Als de nadelen van het soepele geldbeleid de voordelen gaan overschadu­wen, heeft handhaving ervan geen zin meer.

Een stabiele vastgoedma­rkt is extreem belangrijk voor onze economie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium