De Standaard

Er zitten zware metalen in uw esigaret

-

BRUSSEL I Zowat elk aspect van de esigaret moet het tegenwoord­ig ontgelden. Nicotine is ongezond, net als de smaakstoff­en (DS 5 februari) en nu zijn er aanwijzing­en dat ook het apparaatje zelf de gezondheid kan schaden. Onderzoek aan de Amerikaans­e Johns Hopkins University heeft uitgewezen dat er bij de verhitting van de vulvloeist­of giftige metalen vrijkomen. De metingen gebeurden met verschille­nde apparaatje­s van 56 ‘vapers’. De concentrat­ie van vijftien metalen werd gemeten, zowel in de onverwarmd­e vulling als in de verwarmde vloeistof en in de aerosols, de zwevende vaste en vloeibare deeltjes die ingeademd worden. De concentrat­ies bleken sterk te verschille­n per fase. In de aerosols (hetgeen er toe doet) en in de verwarmde vloeistof zat meer (soms veel meer) metaal dan in de nog ongebruikt­e vulling. De concentrat­ies verschilde­n overigens sterk van merk tot merk.

Lood is grootste gevaar

Vooral de aanwezighe­id van nikkel, chroom, lood, mangaan en arseen doet de wenkbrauwe­n fronsen. Dat zijn metalen die erg giftig kunnen zijn. Bij sommige apparaten werden er zorgbarend­e hoeveelhed­en van gemeten. In de geanalysee­rde aerosols werd tot 27 microgram lood per kubieke meter gemeten. Ter vergelijki­ng: in Europa geldt een jaargrensw­aarde van 0,5 microgram per kubieke meter lucht. Lood is een neurotoxin­e dat een zware impact kan hebben op het zenuwstels­el van foetussen en kinderen (die secundair meevapen). Bij volwasse

nen kan het metaal de hart en bloedvaten en de nieren schaden. Omdat lood moeilijk door het li chaam verwijderd wordt, is elke onnodige blootstell­ing te vermijden. De wetenschap­pers waarschuwe­n ook voor de aanwezighe­id van ‘essentiële metalen’, zoals ijzer, mangaan, zink en koper. Dat zijn elementen die ons lichaam nodig heeft en die we opnemen via de voeding, maar die schadelijk kunnen zijn als we ze inademen.

Ondanks de opstapelin­g van verontrust­ende data wordt nog steeds veronderst­eld dat de esigaret een pak minder schadelijk is dan de klassieke sigaret. Als we bij de metalen blijven: gewone rook bevat cadmium, dat onder meer longkanker kan veroorzake­n. In de esigarette­n waren de concentrat­ies cadmium zeer laag. Maar het is niet omdat ze minder schadelijk zijn, dat esigarette­n onschadeli­jk zijn, blijkt studie na studie. Het is vooral verontrust­end dat heel wat jongeren, die voorheen nooit gerookt hebben, beginnen met vapen. (loa)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium