De Standaard

Alle puzzelstuk­ken liggen op tafel

Alles ligt nu op de federale regeringst­afel om de puzzel van het Energiepac­t te leggen. Met welke argumenten moet de regering rekening houden?

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I De criteria waaraan de federale regering de energietoe­komst wil toetsen, zijn bekend. Elektricit­eit moet betaalbaar blijven, de energiebev­oorrading moet gegarandee­rd zijn, energie moet meer en meer duurzaam zijn, en de veiligheid moet gegarandee­rd blijven.

1.

De betaalbaar­heid is het thema dat de politieke geesten het meest beroert (zie hiernaast). De conclusie uit de resultaten van de jongste studies is eenvoudig: niemand kan de toekomst voorspelle­n, het hangt gewoon van de gasprijs af wat de gevolgen van de kernuitsta­p zullen zijn. Elke partij gelooft het scenario dat haar het best uitkomt. Van wetenschap­pelijk materiaal zal de uiteindeli­jke beslissing dus niet komen. De politici zullen zelf keuzes moeten maken.

2.

Op dat vlak is de Gentse professor Johan Albrecht erg categoriek: ‘Een ambitieus plan voor gascapacit­eit tegen 2025 zal niet alleen energiezek­erheid brengen, maar ook stabilitei­t voor de komende decennia’, schrijft hij in de conclusies van zijn studie. Dat is een pleidooi om niet te blijven aanmoddere­n met verouderde kerncentra­les die vroeg of laat toch dicht moeten.

Onze kerncentra­les zijn trouwens niet langer de bakens waarop ons energiebel­eid kan terugvalle­n. Sinds 2014 halen ze niet meer de hoge graad van betrouwbaa­rheid die hen voordien kenmerkte. Ook nu ligt er een kerncentra­le stil: Doel 3. Niet voor een gepland onderhoud, wel omdat er betonrot werd vastgestel­d. In de nieuwe studies wordt uitgegaan van een hoge beschikbaa­rheid.

3. Betaalbaar­heid Bevoorradi­ngszekerhe­id Veiligheid

De verouderin­g is ook een reden om extra aandacht te besteden aan de veiligheid van de kerncentra­les. Van een grootschal­ige ramp, zoals in het Japanse Fukushima, is nooit sprake geweest, gelukkig maar. Maar de ouderdomsk­waaltjes duiken steeds regelmatig­er op.

De gevolgen van een echte ramp zouden enorm zijn. De kerncentra­les van Doel liggen bijvoorbee­ld niet al leen vlak bij de spil van de Vlaamse economie, de haven van Antwerpen, maar ook op een boogscheut van Antwerpen zelf, de grootste stad van Vlaanderen. De gevolgen van een nucleair probleem in Doel zouden onoverzich­telijk zijn.

Het is ook een reden waarom niemand kerncentra­les wil verzekeren. In België dekt een consortium van verzekerin­gsmaatscha­ppijen een deel van het risico, maximaal 1,2 miljard euro. Maar het echte risico is oneindig veel hoger. Als kerncentra­les verplicht zouden worden zich volledig in te dekken, zou hun elektricit­eit allicht onbetaalba­ar zijn. Nu neemt de Belgische staat de rest van het risico voor zijn rekening.

4. Duurzaamhe­id

Kerncentra­les hebben het voordeel dat ze bij de productie van elektricit­eit geen CO2 uitstoten, gascentral­es zullen de Belgische uitstoot van CO2 doen stijgen. De nucleaire voorstande­rs laten ook geen gelegenhei­d voorbijgaa­n om daarop te wijzen.

De duurzaamhe­idsproblem­en van kernenergi­e liggen op een ander niveau, namelijk het ontbreken van een afdoende oplossing voor de berging van het afval, iets wat nog vele miljarden euro’s zal kosten.

De regering zal straks niet anders kunnen dan een Salomonsoo­rdeel vellen

De nieuwe Belgische gascentral­es kunnen hun hogere CO2uitstoo­t op een andere manier compensere­n, met name door de concurrent­ie met de nog meer vervuilend­e kolencentr­ales in de buurlanden aan te gaan.

Het Planbureau ging er in zijn studie van uit dat het door de hoge CO2prijs interessan­ter wordt om moderne gascentral­es in België in te zetten dan elektricit­eit van de verouderde steen en bruinkoolc­entrales uit Duitsland in te voeren.

Conclusie: De regering zal straks niet anders kunnen dan een Salomonsoo­rdeel te vellen. Voor alle vier criteria het ideale scenario uitwerken, wordt onmogelijk. Dat de NVA meer de klemtoon legt op betaalbaar­heid, en de andere regeringsp­artijen meer op de opportunit­eit nu de kerncentra­les te sluiten en een nieuwe energietoe­komst in te slaan, is duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium