De Standaard

Verblijfsv­ergunning mag 350 euro kosten

-

De retributie van 350 euro die betaald moet worden voor de aanvraag van een verblijfsv­ergunning, blijft overeind. Dat heeft het Grondwette­lijk Hof beslist.

BRUSSEL I De retributie werd begin 2015 ingevoerd. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) wilde daarmee een ontradend effect creëren en het aantal oneigenlij­ke regularisa­tieaanvrag­en laten dalen.

De praktijk bestaat ook in alle buurlanden van België. Ook zij vragen een vrij hoog bedrag aan rolrecht bij de aanvraag van een verblijfsv­ergunning.

In ons land kwam er protest tegen de maatregel, onder meer van de vzw Associatio­n pour le droit des Etrangers en de Orde van Frans en Duitstalig­e advocatenb­alies, die de retributie aanvochten bij het Grondwette­lijk Hof. Die beroepen zijn nu verworpen, maar het Grondwette­lijk Hof besluit dat er wel een uitzonderi­ng ingevoerd moet worden voor erkende staatlozen die hun nationalit­eit buiten hun wil om verloren hebben en die kunnen aantonen dat ze geen verblijfst­itel kunnen krijgen in een ander land waarmee ze banden hebben.

Francken is daar tevreden mee. ‘De kritiek van de ngo’s die dit beroep aanspanden, is dus onterecht’, zegt hij. ‘Alleen voor de zeer beperkte groep van erkende staatlozen moet in een vrijstelli­ng van retributie voorzien worden. Dat zullen we dan ook doen.’ (belga)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium