De Standaard

Gidsland? Neen, narcostaat!

De Nederlands­e politiebon­d vindt dat het land afglijdt naar een narcostaat. Is het bij onze noorderbur­en echt zo erg gesteld?

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I ‘Nederland is de laatste dertig jaar echt een narcostaat geworden. Wat we niet zien, is er niet. Nou, ondergrond­s heeft het fors doorgewoek­erd.’ ‘Een huurmoorde­naar kostte vijf jaar geleden 50.000 euro. Nu nog maar 5.000. Kwestie van vraag en aanbod.’

Wie vindt dat Antwerpen in de greep zit van de drugsmaffi­a, leest best het pamflet dat de Nederlands­e Politiebon­d (NPB) deze week publiceerd­e. Onder de titel ‘Noodkreet Recherche’ luidt de politie de noodklok over haar gebrek aan slagkracht.

De vakbond legde daarvoor zijn oor te luisteren bij 400 rechercheu­rs. Hun conclusie: door een gebrek aan mensen en middelen wordt de zware misdaad – die is vooral drugsgerel­ateerd – weinig in de weg gelegd.

Politieher­vorming

En dat lijkt vreemd, want Nederland heeft pas een grondige politieher­vorming achter de rug. Om het apparaat performant­er te maken, werden in 2013 de 25 regionale politiekor­psen samengevoe­gd tot een ‘nationale politie’, met één hoofdcommi­ssaris. Bedoeling was dat de bundeling van krachten en de eenheid van commando de recherche slagvaardi­ger zou maken.

Op papier leek het een goed plan, maar op het terrein bleek het allemaal iets ingewikkel­der. Dat kwam twee jaar geleden al aan het licht na een grondige doorlichti­ng van die nieuwe nationale politie. De recherche presteerde nog altijd ondermaats, was de harde conclusie van de onderzoeke­rs. En dat was te wijten aan een ‘gebrek aan vakmanscha­p, een slechte uitrusting en een onvermogen om vernieuwin­gen goed te implemente­ren’.

NPBvoorzit­ter Jan Struijs: ‘Die doorlichti­ng deed wel wat politiek stof opwaaien, maar ze leidde niet tot maatregele­n op het terrein.’ En daarom legt de bond nu zelf een eisenpakke­t op tafel. De belangrijk­ste eis is een snelle aanwerving van minstens 2.000 rechercheu­rs. Maar er moet ook meer opleiding komen en extra investerin­gen in ICT.

Dalende misdaadcij­fers

Maar is het allemaal echt zo erg? De Nederlands­e misdaadcij­fers zijn de jongste jaren flink gedaald. In tien jaar zakte het aantal geregistre­erde misdrijven van 1,3 miljoen naar 928.000 en het aantal aanhouding­en liep in diezelfde periode terug met 45 procent.

Tegelijk wordt Nederland al jaren opgeschrik­t door grote afrekening­en in het drugsmilie­u. Die hebben niet alleen plaats in de grote steden Amsterdam en Rotterdam, maar ook (en vooral) in de grensstree­k met België.

De algemene misdaadcij­fers zijn dan wel gedaald, in Brabant verdubbeld­e tussen 2014 en 2016 het aantal strafrecht­elijke onderzoeke­n naar georganise­erde drugscrimi­naliteit. De burgemeest­ers zitten er met de handen in het haar.

In september vorig jaar legden de burgemeest­ers van de vijf grootste Brabantse steden, waaronder Breda, Tilburg en Eindhoven, een eisenbunde­l op de tafel van de regering. Ook zij vroegen meer geld, een strijdkas van minstens 150 miljoen euro. ‘Want we vechten elke dag tegen de bierkaai’, zei de burgemeest­er van Eindhoven.

Het grote probleem is dat de landbouwer­s uit de regio veel geld aangeboden krijgen om hun stallen en loodsen om te bouwen tot drugslabs. Op die manier raakt de onderwerel­d steeds meer verbonden met de bovenwerel­d.

De noodkreet van de politiebon­d werd deze week ook bijgetrede­n door justitie. In het actuaprogr­amma Nieuwsuur zei Gerrit van der Burg, de voorzitter van het college van procureurs­generaal, dat er dringend ex

Het grote probleem is dat de landbouwer­s uit de regio Brabant veel geld aangeboden krijgen om hun stallen en loodsen om te bouwen tot drugslabs

tra geld nodig is om de handhaving te versterken. In het regeerakko­ord heeft Rutte daarvoor 267 miljoen uitgetrokk­en. Maar volgens Van der Burg is er zeker 1 miljard nodig. Ook de nieuwe minister van Justitie, Ferdinand Grapperhau­s, erkent dat er meer rechercheu­rs nodig zijn, maar de benaming narcostaat ging hem te ver.

Helder drugsbelei­d

De vraag is ook of het probleem alleen met geld en meer rechercheu­rs opgelost wordt. De commentato­ren van de grote kranten hebben hun twijfels. ‘Alle signalen zijn duidelijk: kabinet en Kamer moeten de recherche te hulp komen. Maar niet met geld alleen. Uit onderzoek blijkt ook dat de samenwerki­ng tussen politie, justitie en belastingd­ienst niet goed loopt, terwijl juist de fiscus uitermate effectief is in het opsporen van illegale geldstrome­n’, aldus de Volkskrant. Misschien moeten ook de straffen voor liquidatie­s omhoog, net als de duur van voorlopige hechtenis.

NRC wijst erop dat ‘de recherche slechts een deel van de puzzel is’. ‘Het antwoord op deze vorm van internatio­nale misdaad is specialisa­tie, opsporing in bestuurlij­ke netwerken en helder drugsbelei­d.’

 ?? © Evert Elzinga/belga ?? Nederland wordt al jaren opgeschrik­t door grote afrekening­en in het drugsmilie­u. Foto: Diemen.
© Evert Elzinga/belga Nederland wordt al jaren opgeschrik­t door grote afrekening­en in het drugsmilie­u. Foto: Diemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium