De Standaard

Ook ontslagen bij Plan Internatio­nal

-

Bij de ngo Plan Internatio­nal zijn tussen 1 juli 2016 en 30 juni vorig jaar minstens zes gevallen van seksueel misbruik geweest waarbij kinderen het slachtoffe­r waren. Dat heeft Plan Internatio­nal België aan zijn donateurs laten weten in een mail.

Betrokken waren een medewerker van Plan Internatio­nal en vijf externe medewerker­s. Allemaal zijn ze meteen ontslagen. Tegen vijf van hen is ook aangifte gedaan voor strafbare feiten. De slachtoffe­rs en hun familie kregen hulp, onder meer psychosoci­ale steun.

In dezelfde periode waren er ook negen gevallen van seksuele intimidati­e of ongepast gedrag door medewerker­s. Dat waren allemaal volwassene­n. Zeven van hen werden direct ontslagen, twee anderen kregen een waarschuwi­ng.

Bij geen van die gevallen was een Belgische medewerker betrokken, aldus Plan België.

Oxfam

Haïti heeft gisteren de activiteit­en van Oxfam voor twee maanden opgeschort, terwijl het een onderzoek voert naar het wangedrag en seksueel misbruik door medewerker­s van Oxfam na de aardbeving in 2010. Haïti tilt er vooral zwaar aan dat het destijds niet op de hoogte werd gebracht van het probleem. Over twee maanden moet duidelijk zijn of Oxfam toch nog in het land mag blijven werken.

(kdr, bbc)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium