De Standaard

Sterren komen, sterren gaan

-

D e Botanique krijgt zijn eigen walk of fame. Wie

door het Brusselse concertzal­encomplex wandelt, zal voortaan namen als Elliot Smith, Arctic Monkeys of Sigur Rós onder zijn voeten zien passeren.

Het concerthui­s wil daarmee de 25ste verjaardag van zijn voorjaarsf­estival Les Nuits vieren, en zijn neus voor fijne bands in de verf zetten. Tussen de sterren prijken bands als The Libertines (2002), Tame Impala (2010) en AltJ (2012), die nog voor hun grote doorbraak in de ontdekking­sruimte Witloof Bar speelden. Zelfs dEUS trad in 1993 al op in a Witloof Bar under the sea.

En toch is er iets vreemds aan de hand met de sterren. Ze worden immers geen marmeren struikelst­enen of bronzen afgietsels zoals hun bekendere soortgenot­en van de Hollywood Walk of Fame. In de Botanique opteert men voor een sticker uit vinyl die op de stenen gelijmd wordt. Het concerthui­s ondergaat deze zomer immers een grondige renovatie, en vreest dat duurdere, meer permanente opties beschadigd zouden kunnen raken tijdens die operatie.

Er is iets vreemds aan de hand met de ‘walk of fame’ in de Botanique

Maar misschien bespaart de Botanique zich zo ook een hele hoop rompslomp. Want in de nasleep van de #MeTooaffai­re regent het in Hollywood petities om de sterren van in ongenade gevallen mannen als Kevin Spacey, Brett Ratner of Bill Cosby uit te breken. Voorlopig vergeefs: de Hollywood Walk of Fame is erkend historisch erfgoed, en er mag niet aan getornd worden.

In de popwereld is het daarvoor niet ver zoeken: Crystal Castlesfro­ntman Ethan Kath wordt inmiddels door vijf vrouwen beschuldig­d van misbruik, en speelde in 2010 al in de Botanique. Als zo iemand in je vloer gebeiteld staat, kan je nog weinig meer doen dan er je voeten aan vegen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium