De Standaard

Tieners gebruiken Snapchat om te protestere­n

Woensdag vonden overal in de VS acties plaats. Studenten van middelbare scholen stapten de klas uit en betoogden voor strengere wetten op wapenbezit. Ze organiseer­den zich via Snapchat.

- DOMINIQUE DECKMYN

De walkoutact­ies van de Amerikaans­e scholieren zijn gegroeid uit de woede en wanhoop na de schietpart­ij in een school in Parkland (Florida), waarbij zeventien leerlingen en leerkracht­en om het leven kwamen. Wie wilde weten waar hij een actie kon vinden, hoefde Snapchat maar te openen. En als je er zelf niet bij kon zijn, kon je het toch mee beleven.

Tijdens de Arabische Lente van 2011 organiseer­den betogers zich via Twitter en Facebook. In 2018 gebruiken de tieners het netwerk van hún generatie, en dat is Snapchat. Die app werd populair voor het versturen van berichten en foto’s naar je vrienden, maar vorig jaar werd de functie Snap Map toegevoegd. Die plaatst gebruikers en hun video’s en foto’s op een landkaart. De functie was vooral bedoeld om te zien waar je vrienden zoal uithangen. Maar jonge ren ontdekten deze week dat het ook een goede manier is om een actie bekend te maken en de beelden ervan te delen. Video’s die via de kaart worden gedeeld, verdwijnen vanzelf na 24 uur – zoals alles op Snapchat. Maar, in tegenstell­ing tot Snapchat zelf, kun je Snap Map sinds enkele weken ook bekijken vanop een pc, in een webbrowser.

En dus kon je gisteren, ook vanuit Vlaanderen, via de smartphone­s van Amerikaans­e tieners meekijken naar de protesten die zij spontaan organiseer­den. Maar op het moment dat u dit leest, zijn die video’s voor altijd gewist.

in tegenstell­ing tot Snapchat zelf, kun je Snap Map sinds enkele weken ook bekijken vanop een pc

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium