De Standaard

Annelies Verbeke wint J.M.A. Biesheuvel­prijs

- GEERT VAN DER SPEETEN

Wat hij toont, zijn geen levende planten meer, maar dode objecten die bevroren lijken in de tijd. Het zijn gestolde oervormen.

Het brengt Nooteboom, via de omweg van Borges, Eco en Rudyard Kipling, bij een verhaal over een monnik die een primitieve microscoop gebruikte bij het kopiëren. Hij noemde die ‘het oog van Allah’, waar hij in alle nederighei­d de wonderen van de natuur mee blootlegde. Zoals bij een sneeuwvlok onder een vergrootgl­as de kristallen zichtbaar worden, zo onthult de closeup ook het onvermoede raffinemen­t van de natuur. Blossfeldt, aldus Nooteboom, is misschien geen mysticus, maar wel een kijker en een ziener. Eentje die ons getuige laat zijn van het geheim van de dingen. Karl Blossfeldt en het oog van Allah. Koppernik, 80 blz. met 26 illustrati­es, 18,50 € Equisetum hyemale (schaafstro), 1928.

Schrijfste­r Annelies Verbeke is voor haar boek Halleluja (De Geus) bekroond met de J.M.A. Biesheuvel­prijs voor de beste verhalenbu­ndel. Ze ontvangt 7.366 euro, een bedrag dat door crowdfundi­ng bijeen werd geharkt, uniek voor een literaire prijs. Opvallend: Maarten ’t Hart, die de prijs vorig jaar won, heeft zijn prijzengel­d terug in de pot gestort.

Volgens de jury is Halleluja ‘een doorwrocht­e bundel vol prachtige zinnen, sterke vondsten, geloofwaar­dige eigenaardi­gheden en personages om in je hart te sluiten – en soms ver van je vandaan te houden’. De twee andere genomineer­den waren Vonne van der Meer met Brood, zout, wijn (Atlas Contact) en Joubert Pignon met Mooie lieve schat (Atlas Contact). (red)

 ?? © Karl Blossfeldt ?? Cucurbita (pompoen), 1928.
© Karl Blossfeldt Cucurbita (pompoen), 1928.
 ?? © Karl Blossfeldt ??
© Karl Blossfeldt
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium