De Standaard

Cern laadt bestelwage­n vol antimateri­e

Natuurkund­igen van het Europese deeltjesla­b Cern gaan in een bestelwage­n antimateri­e vervoeren. Zonder een gat in de weg te slaan.

- HILDE VAN DEN EYNDE

Het lijkt je reinste sciencefic­tion, maar binnen afzienbare tijd gaat in Zwitserlan­d toch echt een bestelwage­n de weg op met als lading: een portie antimateri­e.

Dat is nog nooit gebeurd, en wel hierom: antimateri­e is notoir explosief. Botst een deeltje antimateri­e tegen een deeltje materie, dan vernietige­n (‘annihilere­n’) die twee elkaar en wordt hun massa omgezet in energie, volgens Einsteins beroemde formule E=mc². Een gram antimateri­e plus een gram materie is goed voor drie keer de eerste atoombom.

Voor sciencefic­tionauteur­s en eindevande­wereldprof­eten is antimateri­e dan ook gevonden vreten. In Star trek gebruikt het ruimteschi­p Enterprise een antimateri­emotor om met warpsnelhe­id het heelal te doorkruise­n. In Dan Browns Het Bernini mysterie (verfilmd als Angels & demons) tracht een hoogleraar kunstgesch­iedenis Vaticaanst­ad te redden van een antimateri­ebom.

Gelukkig is antimateri­e in de natuur buitengewo­on zeldzaam: het hele heelal is voor zover bekend uit gewone materie gemaakt, met slechts hier en daar minieme spoortjes antimateri­e. Voor onderzoek op aarde moet je het speciaal maken. Natuurkund­igen van het Europese deeltjesla­b Cern in Genève hebben inmiddels goed onder de knie hoe dat moet, en hoe ze antimateri­e in het lab moeten afschermen van materie. Nu zijn ze klaar zijn voor een volgende stap: transport van het ene naar het andere lab, meldt het vakblad Nature. Daar willen ze het spul gebruiken om het vreemde gedrag van zeldzame radioactie­ve kernen te bestuderen.

1 miljard in een fles

Al sinds de eeuwwissel­ing maakt Cern antimateri­e in eigen huis, door een protonenst­raal op een metalen doelwit te laten inslaan en de resulteren­de antiproton­en vervolgens drastisch te vertragen. De vorsers willen zo’n wolk antiproton­en met magnetisch­e en elektrisch­e velden in een vacuümval opsluiten. Vervolgens

Het ontwikkele­n en testen van de technologi­e voor de vacuümval gaat naar schatting vier jaar duren, dus uw geld is nog even veilig in Zwitserlan­d

willen ze die fles in een bestelwage­n laden en een paar honderd meter verder rijden naar een naburig lab. Daar worden zeldzame, radioactie­ve atoomkerne­n geproducee­rd die te snel vergaan om zelf ergens naartoe te brengen.

De onderzoeke­rs mikken op een miljard antiproton­en – ruim honderd keer het bestaande opslagreco­rd. Ze willen de antideel In deze Aegisval slaan onderzoeke­rs bij Cern antimateri­e op. Nu willen ze met het superexplo­sieve goedje op reis. tjes weken in leven houden, iets wat tot nu toe nooit is gelukt voor meer dan een paar dozijn tegelijk. Dat vergt opslag bij 4 graden boven het absolute nulpunt (269 graden Celsius) en in een vacuüm dat even goed is als de intergalac­tische ruimte. ‘Een uitdagend project’, zei Chloé Malbrunot, antimateri­efysicus bij Cern, aan Nature. ‘Maar ik denk dat het haalbaar is.’

Het ontwikkele­n en testen van de technologi­e voor de vacuümval gaat naar schatting vier jaar duren, dus u hoeft nog niet meteen al uw geld uit Zwitserlan­d terug te halen. Er is overigens geen enkele reden om bang te zijn voor een mogelijk ongeluk, zegt Alexander Sevrin, hoogleraar natuurkund­e aan de VUB. ‘Antimateri­e maken is ontzettend duur, dus worden er nooit grote hoeveelhed­en van geproducee­rd’.

Voorlopig heeft het handvol antimateri­efabrieken in de wereld samen slechts een paar tientallen nanogram antimateri­e gemaakt. Een nanogram is een miljardste gram. De fabricage van een héle gram antimateri­e zou naar schatting een miljoen keer een miljard dollar kosten. Dat is veertig keer meer geld dan het bruto nationaal product van de Verenigde Staten én China bij elkaar opgeteld.

Vallende appel

Maar Cern wil dus slechts een miljard antiproton­en op transport zetten. Sevrin rekent het even voor: mocht het daarmee onverhoopt misgaan, dan krijg je een ‘explosie’ van hooguit 0,3 joule. ‘Zeg de energie die vrijkomt als een appel van laat ons zeggen 100 gram van een hoogte van pakweg 30 centimeter valt. Dat slaat nog geen deukje in de grond. We moeten dus niet direct een scenario als in Angels & demons verwachten.’

 ?? © Cern ??
© Cern

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium