De Standaard

Tegen twee sterren op

-

We zijn pas 23 februari en we kunnen nu al stellen: in de tweede aflevering van Tegen de sterren op zat een van de grappigste tvmomenten van het jaar. Het betrof een parodiëren­de sketch op het VRTprogram­ma Het

waarin we mochten binnenkijk­en in huize Van Gils. Lieven stelde zijn gasten voor, in casu zijn vrouw en twee zoontjes, en riep dan op kenschetse­nde wijze, terwijl zijn vrouw met de pot stoverij kwam aanzetten: ‘Kom maar mee aan tafel!’ Werkelijk elk detail aan deze sketch zat juist. Hoe Van Gils zijn zwarte lakschoene­n uittrok toen hij thuiskwam en een identiek paar aantrok dat klaarstond in de gang. Hoe hij de namen van zijn zonen door elkaar haalde en iedereen voortduren­d onderbrak (‘Vertel es, hè?’). Hoe hij de muzikale act (zijn zoon die Für Elise kan spelen) aankondigd­e met een zwierig ‘Ga maar naar de piano!’ Jonas Van Geel zette werkelijk een sublieme imitatie van Van Gils neer. Dit fragmentje krijgen we over twintig jaar nog te zien in allerlei archiefpro­gramma’s.

Was Tegen de sterren op maar altijd zo goed, dan was het wereldnive­au. Helaas staat de Van Gilssketch op eenzame hoogte. Voor de rest slingert dit programma van rotslecht amateur toneel (de conversati­es tussen Jan Mulder en Marc Coucke) over muzika le parodieën waarbij je de schouders ophaalt (Clouseau in de Tien om te zienpastic­he, de comeback van The Spice Girls) tot goeie ideeën die maar half worden uitgewerkt. De knap gemonteerd­e nepgesprek­jes tussen Sybil le Vanweehaeg­he (Tine Embrechts) en de kandidaten uit Blind getrouwd behoorden tot die laatste categorie. Het begon grappig (Sybille: ‘Eerst een in telligenti­etest: hoeveel is drie maal drie?’ Mike: ‘Een dikke acht!’), daarna zakte het als een pudding in elkaar.

Soms zijn de imitaties zo goed dat je de slechte grappen er met plezier bij neemt: Guga Baúl als Rik Torfs is buitenaard­s. Baúl en nieuwkomer Louis Talpe als De Boxy’s zijn grappig, maar de echte Boxy’s zijn minstens zo grappig, dus waarom zou je ze persiflere­n? En waarom zou je deelnemers aan Temptation Island of Karen maakt een plaat belachelij­k maken, als die dat zelf al op virtuoze wijze doen? En nu we toch bezig zijn: waarom zou je Kim Jongun ‘Hij speelde accordeon’ laten zingen en denken dat dat ook maar een béétje geestig is?

Tegen de sterren op bewijst zichzelf tot slot geen dienst door ‘kort op de bal’ te willen spelen. De actuagrapj­es zijn zelden geslaagd (die over Bo Van Spilbeeck waren om van te huilen), en je merkt aan het programma dat het een haastklus is. Dat is jammer voor al het talent dat in deze ploeg zit. En ook voor Ilse De Koe.

Tegen de sterren op, 20.35 uur op VTM.

Waarom deelnemers aan ‘Temptation Island’ of ‘Karen maakt een plaat’ belachelij­k maken, als die dat zelf al doen?

 ?? © Tegen de sterren op/vtm ??
© Tegen de sterren op/vtm

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium