De Standaard

Privésecto­r creëerde grootste aantal banen sinds de crisis

Vorig jaar zijn er 66.000 jobs bijgekomen, waarvan driekwart in de privésecto­r. De jobcreatie is de hoogste sinds 2008.

-

BRUSSEL I 4.724.000 Belgen waren vorig jaar aan de slag, en dat zijn er 66.000 meer dan een jaar eerder. Daarmee is 2017 het beste jaar voor de arbeidsmar­kt sinds het begin van de financiële crisis. ‘Dat is nog des te meer te verwelkome­n omdat de nieuwe jobs grotendeel­s in de privésecto­r gecreeerd worden’, stipt Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank, aan. In de privésecto­r kwamen er vorig jaar 50.000 jobs bij, zowel bij werknemers als bij zelfstandi­gen. Ook dat is een uitzonderl­ijk goed cijfer: de voorbije drie decennia kwamen er gemiddeld 22.000 jobs per jaar bij in de privésecto­r.

Toch nam het aantal werklozen niet zo sterk af als de jobcreatie. Er kwamen ook 38.000 mensen bij op de arbeidsmar­kt, zowel afgestudee­rden als migranten. Daardoor daalt de werklooshe­idsgraad van 7,9 naar 7,3 procent.

Volgens de Nationale Bank mag de regering die pluim op haar eigen hoed steken. Een deel van de jobcreatie komt door de economisch­e groei, maar de regering hielp ook een handje. De loonlasten zijn immers gedaald en de regering slaagde er ook in om ouderen en werklozen te activeren.

Smets benadrukte dat we per eenheid groei best wel veel jobs creëren: per procent dat het bbp toeneemt, stijgt het aantal jobs met 0,8 procent. Dat kan je ook pessimisti­sch bekijken: per extra job creëren we maar weinig groei. Of nog: de bijkomende jobs zijn weinig productief. Uit de cijfers blijkt dat de productivi­teit per werknemer vorig jaar gedaald is.

Toch vindt Smets dat het glas eerder halfvol is. ‘Het is heel belangrijk om zo veel mogelijk mensen te betrekken bij de generatie van toegevoegd­e waarde. Hoe inclusieve­r de groei, hoe duurzamer.’

Door de gunstige jobmarkt is de gemiddelde koopkracht van de Belg toegenomen. Ook als rekening gehouden wordt met de stijgende prijzen, steeg de koopkracht per persoon met 0,7 procent. In 2016 bedroeg die stijging 0,3 procent.

Uit de cijfers blijkt ook nog dat niet alleen wie werkt vorig jaar vooruitgin­g. Renteniers zagen voor het eerst in vier jaar de inkomsten stijgen. Het inkomen uit vermogen steeg, dankzij hogere dividenden, met gemiddeld 5,3 procent. (dds)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium