De Standaard

‘Renoveer met prefabpane­len

Liefst 60.000 oude, slecht geïsoleerd­e appartemen­tsgebouwen zijn toe aan een grote renovatie. De Gentse professor Marijke Steeman pleit voor massaal gebruik van prefab isolatiepa­nelen.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING Warmteisol­atie van een buitenmuur in een

BRUSSEL I Jaarlijks komen er in Vlaanderen zo’n 22.000 appartemen­ten bij. Die nieuwbouwa­ppartement­en voldoen aan de strengste energie en isolatieno­rmen.

Daarnaast telt Vlaanderen zo’n 60.000 oude woontorens, goed voor zowat 400.000 individuel­e appartemen­ten, die helemaal niet in orde zijn. Ze dateren overwegend uit de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw. Vaak ontbreekt elke vorm van isolatie of ventilatie, en dubbele beglazing is een grote uitzonderi­ng.

Er zijn grondige renovatiew­erken nodig om die ‘slechte’ appartemen­tsgebouwen te doen beantwoord­en aan de eerste laag van nieuwe Vlaamse woningnorm­en: dakisolati­e tegen 2020 en dubbele beglazing tegen 2023.

Medeeigend­om

De omvang van die operatie is immens. Naast de vele technische uitdaginge­n en de bijbehoren­de hoge kostprijs duiken er ook juridische problemen op. In de regel zijn appartemen­tsgebouwen in handen van meerdere eigenaars en die zitten niet noodzakeli­jk op dezelfde golflengte over renovatiew­erken. En behalve de bewoners van een eigen appartemen­t gaat het vaak om huurders, die niet altijd dezelfde belangen delen als hun verhuurder.

De eigendomsw­etgeving bepaalt dat alle medeeigena­ars moeten overeenkom­en om wer © zoonar/ivashutin

ken aan de gemeenscha­ppelijke delen van het gebouw (zoals het dak of de buitengeve­l) uit te voeren en te betalen. Maar tot nog toe kon een minderheid elk project tegenhoude­n. Een kwart tegenstemm­ers op de algemene vergaderin­g van medeeigena­ars was voldoende.

Daar komt binnenkort veran dering in. Het federale parlement start volgende week met de bespreking van nieuwe regels, van de hand van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), waarbij die beslissing­sprocedure wordt versoepeld. Zo wordt de vereiste drievierde­meerderhei­d voor goedkeurin­g van renovatiew­erken verlaagd naar een tweederdem­eer

Voor wettelijk verplichte werken, zoals isolatie, is straks een gewone meerderhei­d van 50 procent +1 genoeg

 ??  ?? Russisch appartemen­tsblok.
Russisch appartemen­tsblok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium