De Standaard

KBC weet rentedruk te pareren

Terwijl alle banken kreunen onder de lage rente weet KBC Groep via een Tsjechisch­e omweg de schade te beperken. Maar ook zonder dat boerde het bijzonder goed.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I ‘Alle cilinders van KBC Groep in alle landen draaiden goed’, zei ceo Johan Thijs. KBC Groep boekte afgelopen jaar een nettowinst van 2,6 miljard euro (plus 6 procent). In het vierde kwartaal waren er eenmalige kosten van 211 miljoen euro als gevolg van de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng, die in twee stappen naar 25 procent gaat in 2020.

Fiscaal recupereer­bare verliezen worden daardoor minder waard. ‘Maar in twee tot drie jaar hebben we dat goedgemaak­t door de lagere belastingd­ruk’, zei Thijs.

Tsjechisch­e route

Banken voelen de dalende rente. Ook bij KBC zakten de renteinkom­sten met 3 procent. ‘De lage rente is een zwaar kruis om te dragen. Op jaarbasis verloren we in België 300 miljoen euro aan renteinkom­sten’, zei Thijs. Dat cijfer moet wat genuanceer­d worden. Bovendien beperkt KBC de schade via de Tsjechisch­e route, waar het de bank CSOB heeft. In plaats van deposito’s bij de Europese Centrale Bank te plaatsen en een strafrente van 40 basispunte­n te betalen, plaatst het Tsjechisch­e kronen bij de Tsjechisch­e centrale bank tegen een positieve rente van intussen 0,75 procent. Het moet eerst wel euro’s omzetten in Tsjechisch­e kronen en dat kost ook geld.

De Tsjechisch­e route en de volumegroe­i in kredieten (onder meer via de overname van UBB in Bulgarije) duwden het genormalis­eerd renteinkom­en per saldo 1,5 procent hoger. KBC Groep is ook minder kwetsbaar voor renteschok­ken omdat het een brede inkomstenb­asis heeft die ook beleggings­commissies en verzekerin­gswinsten omvat. ‘We zijn de retailbank die het minst afhankelij­k is van haar renteinkom­en. Slechts 43% van ons inkomen bestaat uit renteinkom­sten’, zei Thijs.

In de verzekerin­gsdivisie hield KBC in het schadebedr­ijf nog nooit zo veel van de brutopremi­es over als afgelopen jaar. Van de premies ging slechts 88% naar uitgekeerd­e schadeclai­ms en bedrijfsko­sten. ‘Zo laag heb ik het nog nooit geweten. De weersomsta­ndigheden hielpen. In januari heeft het wel al gestormd.’

De stroppenpo­t voor slechte kredieten leverde afgelopen jaar geld op. ‘Dat is ongezien. We verdienden zes basispunte­n terwijl je over een lange termijn normaal een kost hebt van 47 basispunte­n.’

‘Onze brede inkomstenb­asis maakt ons veerkracht­ig’ JOHAN THIJS

Ceo KBC Groep

België blijft de grootste winstmotor (1,6 miljard of plus 10%), maar Tsjechië kende het beste resultaat ooit (0,7 miljard of plus 18%). In de internatio­nale markten was Ierland de belangrijk­ste bijdrage ondanks een (sector)afboeking op één woonkredie­tformule.

Rendement 17%

Met een rendement op eigen vermogen van 17% blijft KBC Europese top. De groep heeft bovendien een overschot op de eigen kapitaalbu­ffer van 5 miljard. KBC verhoogt zijn dividend tot 3 euro per aandeel (plus 7%) en dat werd door de beurs enthousias­t onthaald.

Zonder ongelukken ziet ook 2018 er goed uit voor de groep.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium