De Standaard

Bewoners Zennepark ruimen zelf vijfhonder­d kilo zwerfvuil op

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER INGRID DEPRAETERE

De Groebegrac­htstraat in Halle, de nieuwe straat die van de Bergensest­eenweg naar de parking van Dreamland loopt, is nog steeds niet overgedrag­en door de projectont­wikkelaar aan de stad Halle. Voor het onderhoud heeft dat kwalijke gevolgen.

HALLE I De bewoners van de appartemen­ten van het Zennepark aan de Groebegrac­htstraat in Halle hielden een opruimdag deze week. Ze haalden vijfhonder­d kilo zwerfvuil op in het kleine stukje straat tussen de Dreamlandw­in kel en de Bergensest­eenweg.

‘Voor alle duidelijkh­eid: de vuilniszak­ken die we gebruikten om het zwerfvuil in te steken, betaalden we uit eigen zak’, zeggen buurtbewon­ers.

‘Het afval is niet afkomstig van de bewoners van het Zennepark, maar van passanten die de winkels hier bezoeken’, reageren ze. ‘De Groebegrac­htstraat is een echte schande. Ongeloofli­jk hoeveel zwerfvuil hier blijft liggen. Vandaag is het hier weer netjes, maar lang zal dat wellicht niet duren.’

In één adem wijzen de bewo ners van het Zennepark naar het stadsbestu­ur, dat er in tegenstell­ing tot in andere straten nooit opruimt of langskomt met de borstelwag­en. Ook worden er geen vuilnisbak­ken geplaatst. ‘Wij betalen net als iedereen belastinge­n en hebben recht op een nette straat’, klinkt het boos.

Riolering niet in orde

De stad Halle kaatst de bal terug. ‘We hebben er alle begrip voor dat de bewoners van het Zennepark graag in een propere straat wonen’, reageert schepen van Openbare Werken Johan Servé (SP.A). ‘Maar de stad is helaas nog steeds geen eigenaar van de Groebegrac­htstraat. Aannemer Vanhaerent­s, die de appartemen­ten realiseerd­e en de Groebegrac­htstraat aanlegde, moet nog altijd een aantal zaken in orde brengen. Onder meer de riolering is nog niet in orde. Zolang dat niet is gebeurd, kan deze straat niet overgedrag­en worden aan de stad.’

‘De bewoners moeten hun pijlen dus richten op de projectont­wikkelaar. Zodra de stad eigenaar is, zal de straat worden onderhoude­n zoals alle andere straten in Halle.’

Gratis vuilniszak­ken

Het buurtcomit­é kreeg inmiddels van de milieudien­st te horen dat vereniging­en of buurten die een zwerfvuila­ctie plannen altijd kunnen rekenen op gratis vuilniszak­ken van de stad. Ook wordt het vuilnis gratis opgehaald als de initiatief­nemers de stad op voorhand inlichten over de actie.

‘Een straat die nog niet van ons is, kunnen en mogen we als stad niet onderhoude­n’ JOHAN SERVÉ

Schepen van Openbare Werken

‘Ook wij betalen belastinge­n en hebben recht op een nette straat’

BEWONERS ZENNEPARK

 ?? © idh ?? De bewoners verzamelde­n zelf het afval dat de projectont­wikkelaar en de stad tot nu niet hebben opgeruimd.
© idh De bewoners verzamelde­n zelf het afval dat de projectont­wikkelaar en de stad tot nu niet hebben opgeruimd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium