De Standaard

‘Hier kan ik meer betekenen’

Gewezen boegbeeld van Quick Step Tom Boonen wordt ambassadeu­r en adviseur bij LottoSouda­l.

- BRAM VANDECAPEL­LE

DEERLIJK I Tien maanden nadat hij afzwaaide als profrenner en een einde maakte aan de jarenlange samenwerki­ng met het Quick Step Floors van Patrick Lefevere, werkt Tom Boonen voortaan voor LottoSouda­l. Boonen wordt adviseur voor de renners en ambassadeu­r bij het Captains of Cyclingpro­ject. Een gouden promostunt en zet van ceo Paul De Geyter die het stagnerend­e project een ferme boost geeft en als gewezen makelaar van Boonen zijn concullega Lefevere aftroeft.

‘Ik had toch wat zenuwen’, zei de man die de voorbije vijftien jaar al honderden persconfer­enties had afgehaspel­d. Al om 14.30 uur, twee uur voor de aangekondi­gde persconfer­entie met Tim Wellens en Tiesj Benoot over de Omloop Het Nieuwsblad van zaterdag, stapte Tom Boonen het Blue Woods Hotel in Deerlijk binnen. Eerst nog een vergaderin­g met ceo Paul De Geyter en sportief manager Marc Sergeant, nadien een opname van een filmpje voor de website van de ploeg en dan de persconfer­entie. De persbabbel van Wellens en Benoot werd opgeschort naar 17.30 uur. Eerst was het zoals het de voorbije jaren in de week voor de Omloop Het Nieuwsblad het geval was: Tom Boonen die alle aandacht opzoog.

LottoSouda­l deed ook geen enkele moeite om de belangrijk­heid van de aanwezighe­id van hun nieuwste transfer te onderdrukk­en. Boonen zat centraal, geflankeer­d door Sergeant en De Geyter. Zoals een kapitein. Een functie die hij ook zal vervullen bij de ploeg: ambassadeu­r bij het Captains of Cyclingpro­ject en daarnaast ook nog adviseur voor de renners en het materiaal.

Zijn vroegere makelaar en nu ceo van LottoSouda­l, Paul De Geyter, benadrukte vooral het ambassadeu­rschap van Captains of Cycling. Dat project werd opgericht in september 2016 om fans en bedrijven met de wielerploe­g te laten coöpereren, en zo meer sponsors aan te trekken.

‘Ik zal vooral een prfunctie vervullen. De sociale media bedienen en aanwezig zijn op evenemente­n zoals die zullen gecreëerd worden met de Ronde van Vlaanderen en het BK’, duidde de kersverse Captain of Cycling zijn functie.

Een gouden zet. Want het project van Captains of Cycling was de laatste maanden wat aan het stagneren. Met de komst van Boonen heeft De Geyter nu die broodnodig­e boost en een fikse promostunt. In de Belgische wereld bestaat er geen groter prkanon dan Boonen. En zeg nu zelf, als ceo van een bedrijf ben je meer geneigd om je te engageren voor een businessfi­etstocht met Tom Boonen in plaats van met Paul De Geyter of Jannie Haek.

Tot daar functie één en de promostunt. Want naast een prfunctie zal Boonen ook een adviserend­e rol verrichten. Een ruim begrip zo blijkt. ‘Ik zal de ploeg en de renners bijstaan met tips waar nodig. Dat kan gaan over materiaal zoals de bandendruk of het positioner­en tijdens een koers, maar ook over alle andere vragen van de renners. Ik wil er vooral voor zorgen dat de renners voor elkaar door het vuur gaan.’

Twintig dagen per jaar

Specifiek met bepaalde renners samenwerke­n wordt het zeker niet. Ook al heeft Boonen bijvoorbee­ld een zeer goede band met Tiesj Benoot. Bij LottoSouda­l is het zo dat de vijf ploegleide­rs elk vijf renners onder hun hoede nemen in de vorm van een peterschap. Boonen zal daar niet tussenkome­n en ook niet in de volgwagen postvatten.

Ook een functie zoals Rolf Aldag tot twee jaar geleden deed bij Quick Step zal hij niet uitoefenen. De Duitser regelde toen alles zowel materiaal, als vliegtuigt­ickets en het organisere­n van trainingsk­ampen. ‘Die was daar altijd mee bezig. Bij mij zal dat veel minder zijn. Hooguit twintig dagen per jaar. Ik heb nog andere projecten lopen, zoals mijn carrière als autocoureu­r. Ik ga mij ook niet zozeer moeien met de voorbereid­ing, tenzij er grote fouten gebeuren. Ik heb in het verleden gezien dat er bij Lotto wel eens zaken misliepen op dat vlak. Daarom vond ik de uitdaging hier ook groter dan bij Quick Step. Ik kan hier meer betekenen.’

De keuze voor LottoSouda­l en

niet voor het vertrouwde nest van Patrick Lefevere, waar hij jaren het boegbeeld was, zal wel de hoofdreden geweest zijn voor de zenuwen. ‘Ik vind het nu nog een beetje raar. Maar er is absoluut geen ruzie. Ik had Patrick woensdag nog aan de lijn. Ik heb ook met hem gesproken om deze rol bij Quick Step Floors te vervullen. Drie keer hebben we samengezet­en, maar het werd nooit concreet. Met Paul zat ik één keer samen en we waren meteen rond’, aldus Boonen, die zegt ook nog steeds zijn telefoon op te nemen wanneer een exploegmaa­t van bij Quick Step om raad vraagt.

De beslissing – die begin deze week werd bekrachtig­d – komt niet uit de lucht gevallen. Twee jaar geleden was Boonen al dicht bij een akkoord bij LottoSouda­l om er zijn laatste jaar als profrenner af te werken. Fietsconst­ructeur Ridley is dan weer de werkgever van vader André en er is sportief manager Marc Sergeant. ‘Hij was 20 jaar geleden mijn ploegleide­r en stond mee aan de wieg van mijn carrière. Hij heeft het idee in mijn hoofd geplant dat ik prof kon worden.’

Maar vooral de persoon Paul De Geyter gaf de doorslag. Mocht hij niet ceo bij LottoSouda­l zijn, was deze samenwerki­ng nooit opgestart. ‘Paul is al 20 jaar een hele goeie vriend van mij. Hij heeft altijd mijn belangen verdedigd. Die stap is voor mij dan ook iets minder groot geweest. Anders was het misschien onmogelijk geweest om hier te staan.’

‘Ja, het is raar dat ik hier zit. Maar er is absoluut geen ruzie met Patrick Lefevere. Ik heb ook met hem gesproken om deze rol bij Quick Step Floors te vervullen, maar het werd nooit concreet’

 ?? © Jimmy Bolcina/photo news ?? ‘Ik zal de ploeg en de renners bijstaan met tips waar nodig. Ik wil er vooral voor zorgen dat de renners voor elkaar door het vuur gaan’, zegt Tom Boonen.
© Jimmy Bolcina/photo news ‘Ik zal de ploeg en de renners bijstaan met tips waar nodig. Ik wil er vooral voor zorgen dat de renners voor elkaar door het vuur gaan’, zegt Tom Boonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium