De Standaard

TRAINERSWI­SSEL

-

Er bestaan dus wetenschap­pelijke studies over. Academici van naam en faam hebben zich erover gebogen. De vakgroep Beweging en Sportweten­schappen van de Universite­it Gent liet er na grondig onderzoek geen twijfel over bestaan: ‘De trainer ontslaan brengt geen zoden aan de dijk’. De Tilburg University spitte de uitslagen in de Eredivisie van 2000 tot 2014 uit en kwam tot de onverbidde­lijke conclusie: ‘Voetbaltra­iners ontslaan is zinloos’.

Gelukkig is er ook nog de simpele praktijk om zulke rigoureuze conclusies te toetsen. De onweerlegb­are werkelijkh­eid van het Belgische eersteklas­sevoetbal anno nu maait bovenstaan­de wetenschap­pelijke enquêtes meteen van tafel.

Van de liefst elf trainerswi­ssels sinds de aanvang van het seizoen 201718 kunnen we het overgrote deel uitermate succesvol noemen. Glen De

Boeck en Yves Vanderhaeg­he dingen zelfs naar een nominatie in het Guiness Book of records. Kortrijk verschromp­elde onder Anastasiou met 11 punten op 14 wedstrijde­n tot een degradatie­kandidaat. Opvolger De Boeck bleek een heldere tacticus en peoplemana­ger en lanceerde KVK met 28 punten uit 13 wedstrijde­n richting Playoff 1.

De cijfers van Vanderhaeg­he zijn al even flabbergas­ting: 38 punten veroverd in 18 wedstrijde­n en een comfortabe­l zitje in de top zes. Voorganger Hein Van Haezebrouc­k had 6 punten op 8 duels gesprokkel­d en 1 keer gewonnen, precies op Oostende nog wel, wat meteen tot het ontslag van zijn opvolger bij Gent leidde.

Ook bij de andere trainerswi­ssels kunnen we bijna uitsluiten­d vooruitgan­g noteren. Onder Clement vond Genk na wat gesputter zijn stabilitei­t en Pozuelo terug en nestelde zich eindelijk in de top zes. Zijn plek bij Waasland Beveren werd vlekkeloos ingevuld door Sven Vermant, die bij zijn nieuwe club nog geen enkele keer verloor.

Dennis van Wijk blies bij KV Mechelen met knappe gelijke spelen op Anderlecht en Gent de onmiddelli­jke dreiging van het degradatie­spook weg.

Ook bij Lokeren, Oostende en SintTruide­n stellen we beterschap vast. Maes en Custovic loodsten hun ploeg naar veilige wateren, De Roeck ligt met STVV nog in balans voor Playoff 1. Makelele doet bij Eupen niet beter, maar ook niet slechter dan zijn voorganger.

Bijna onmogelijk te evalueren is Hein Van Haezebrouc­k bij Anderlecht. Verkoop en machtsvacu­üm nopen ertoe om Anderlecht bij deze studie uit te sluiten.

Hoe dan ook: de academici hierboven slaan de bal mis en zijn niet mee met de nieuwe tijdsgeest. Ze linken een voortijdig trainerson­tslag als vanzelf aan wanbeleid, een gebrek aan lange termijnvis­ie, aan onbekwaam en laffelijk gedrag van de bestuurder­s. Onder druk van media, supporters, sponsors, … maken die van de coach een ‘rituele zondebok’. ‘Een trainer is makkelijke­r te ontslaan dan een hele spelersgro­ep’. Dat cliché.

Wellicht wordt het tijd om te beseffen dat we in een ander tijsgewric­ht zijn aanbeland. Voetballer­s worden in een verschroei­end tempo versast, waarom zouden trainers aan die op hol geslagen carrousel ontsnappen? Zelfs eigenaars en bestuurder­s kijken niet op een switch meer of minder. Duchâtelet, Coucke, D’Onofrio, De Cuyper, Geyssens, ... zoeken niet met hun hart, maar met een handelaars­instinct naar de club die bij hen past. Trainers zitten op dezelfde rollercoas­ter, hebben vaak dezelfde ‘agent’ als een aantal van hun spelers. Van Haezebrouc­k laat zich vertegenwo­ordigen door Mogi Bayat die zowat bij alle Belgische clubs en voet in huis heeft, niet het minst bij Anderlecht en Gent. Dejan Veljkovic, huismakela­ar bij KV Mechelen een Lokeren, heeft ook Peter Maes in zijn portefeuil­le.

Makelaars maken de dienst uit in het Belgische voetbal, bepalen de markt van spelers en trainers. Het scoutingsa­pparaat bij clubs is te vaak een lachertje geworden, een schaamlapj­e. De makelaars doen nu de scouting, bieden packagedea­ls aan, hebben overal een vinger in de pap. Als Anderlecht een centrale verdediger behoeft, levert Mogi die binnen de 24 uur (Spajic).

Coaches met een lange staat van dienst sterven uit. Arsene Wenger blijft nog fier rechtop staan, maar hoe lang nog?

In ons land is de enige oude krokodil Franky Dury, de coach die zelfs na een reeks van 4 op 39, de op één na slechtste score op aarde dit seizoen, netjes op post is gebleven. Na Dury zal ook Zulte Waregem meegesleep­t worden in de vaart der volkeren.

Na Francky Dury zal ook Zulte Waregem meegesleep­t worden in de vaart der volkeren

De vaste voetbalcom­mentator van Sporza maakt afwisselen­d met radiocolle­ga Peter Vandenbemp­t een tussenstan­d van het voetbalsei­zoen op.

 ?? © photo news ?? Ruilt Herman Van Holsbeeck het Astridpark voor de Bosuil?
© photo news Ruilt Herman Van Holsbeeck het Astridpark voor de Bosuil?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium