De Standaard

WEG MET BOEKEN

DOE DE BOEKEN TOE EN GA LITERATUUR BELEVEN

-

1 ANTWERPEN

Lezen en leven zijn voor Rein Janssens met elkaar verweven. Boeken werden de rode draad in haar profession­ele leven. Ze leerde het uitgeversv­ak bij uitgeverij­en Infodok en Bakermat en schreef verschille­nde kinderboek­en onder het pseudoniem Eva De Wilde.

Op 3 maart om 16 uur geeft Janssens in de Antwerpse boekhandel De Groene Waterman een lezing over ‘de kracht van literatuur’. Ze vertelt kort over de geschieden­is van het lezen en brengt verhalen over boeken en schrijvers. Ze verheldert enkele technische aspecten die het lezen zelf verdiepen en leest fragmenten voor uit boeken die haar hebben geraakt.

Inschrijve­n via groenewate­rman@groenewate­rman.be

2 WATOU

Op 25 februari om 11 uur wordt in het Festivalhu­is in Watou het Huis van de Dichter ingehuldig­d met een hommage aan Gwy Mandelinck. De voormalige onderpasto­rie van Watou was lang de woning van de inmiddels 81jarige dichter en bezieler van het Poëziefest­ival van Watou. Ze is ingericht als vakantiewo­ning, maar staat voortaan ook als schrijfres­identie zestien weken per jaar open voor auteurs. Ambassadeu­r van het Huis van de Dichter Michaël Vandebril vroeg Piet Piryns, Miriam Van hee, Paul Demets en Luuk Gruwez om gedichten te lezen van en voor Gwy Mandelinck. Lode Somers en Jef Dierickx brengen Schubertli­ederen, Ludwig Lemaire vertelt hoe het initiatief van het Huis van de Dichter is ontstaan en de eerste schrijfres­ident Carmien Michels wordt voorgestel­d.

www.huisvanded­ichter.be

3 BRUSSEL

Op 15 maart om 20 uur is de Ierse schrijver John Banville te gast in het Brusselse literatuur­huis Passa Porta. Hij komt er praten over zijn nieuwe roman Mrs. Osmond, een vervolg op The portrait of a lady (1881) van Henry James. Een avondvulle­nd gesprek over zijn oeuvre en zijn vele literaire maskerades. Banville won in 2005 de Booker Prize voor De zee. Onder het pseudoniem Benjamin Black schrijft hij misdaadrom­ans.

www.passaporta.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium