De Standaard

Het is de schuld van de roker (vooralsnog)

Een breed gesteunde aangifte tegen de tabaksindu­strie in Nederland heeft niet tot vervolging geleid. Omdat de roker zich maar al te goed bewust is van de gevaren.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS

BRUSSEL I Poging tot doodslag en/of moord, poging tot zware mishandeli­ng met voorbedach­ten rade en/of poging tot opzettelij­ke benadeling van de gezondheid met voorbedach­ten rade, valsheid in geschrifte en het in de handel brengen van tabaksprod­ucten die niet voldoen aan de wettelijke eisen.

Zo luidden de uiteindeli­jke beschuldig­ingen in de aangifte die strafrecht­advocate Bénédicte Ficq in september 2016 heeft ingediend tegen de vier tabaksfabr­ikanten die actief zijn in Nederland. Ze deed dat in naam van twee patiënten met een longziekte en de Stichting Rookpreven­tie Jeugd.

De afgelopen maanden sloten diverse andere patiënten en grote organisati­es zoals ziekenhuiz­en en beroepsver­enigingen van artsen tot zelfs de gemeente Amsterdam zich bij de aangifte aan. Het resultaat was uitgebreid­e mediaaanda­cht en een groeiend maatschapp­elijk draagvlak om de wet te gebruiken als wapen tegen de tabaksindu­strie.

Zo ver komt het voorlopig dus niet. Het Nederlands­e Openbaar Ministerie oordeelde gisteren dat de aangifte ‘geen mogelijkhe­den biedt voor kansrijke vervolging’. Daar is grondig onderzoek aan voorafgega­an en er werden verschille­nde specialist­en voor geraadplee­gd. De redenen die ze geven zijn uiteenlope­nd, maar een doorlopend thema in hun argumentat­ie is keuzevrijh­eid.

Zo stelt het Openbaar Ministerie expliciet dat ‘het uiteindeli­jk de roker is die de aanzienlij­ke kans op eigen gezondheid­sschade aanvaardt door met roken te beginnen of er niet mee te stoppen’.

Ze maken zelf de keuze om te roken, met andere woorden. Het verslavend­e karakter van sigaretten is ‘breed bekend’, klinkt het, en dat al jaren. De aanzienlij­ke risico’s voor de gezondheid evenzeer.

Die redenering van vrije keuze noemt de betrokken advocate Ficq ‘niet houdbaar’. Suzanne Gabriels, de manager tabaksprev­entie van de in ons land gevestigde Stichting tegen Kanker, treedt haar daarin bij.

‘Ook onze politici nemen het voor waar aan dat roken uit vrije wil gebeurt. Dat is niet zo. Het zijn jongeren met onvolgroei­de brei nen die in de val trappen: ze gaan bijvoorbee­ld naar een fuif en maken daar een emotionele keuze om eens een sigaret te proberen. De tabaksindu­strie weet dat maar al te goed.’

Additieven & gaatjes

De aangifte van Ficq benadrukt dat sigaretten additieven bevatten die de verslaving veroorzake­n en dat filters van sigaretten doelbewust gaatjes voorzien waardoor rokers meer rook binnenkrij­gen dan tijdens officiële tests gemeten wordt. Het Openbaar Ministerie meldt daarover dat de tabaksprod­ucenten ‘handelden conform de wettelijke voorschrif­ten’.

Ook dat vindt Ficq bediscussi­eerbaar. Want moet die wet er juist niet zijn om de volksgezon­dheid te beschermen? Ze gaat nu een andere juridische procedure proberen, die weliswaar opnieuw een jaar in beslag zou kunnen nemen.

Een van de betrokken longpatien­tes vertelde na de bekendmaki­ng tegen NRC Handelsbla­d onaangenaa­m verrast te zijn. ‘Het was alsof ze zeiden: het is je eigen schuld dat je ziek bent.’ Maar dat maakt haar niet minder strijdbaar.

Temeer omdat de hele wereld haar zaak met argusogen volgt. In Frankrijk is er al een gelijkaard­ige procedure aangespann­en. In ons land zijn de juristen van Kom op tegen Kanker bezig met een analyse. De Stichting tegen Kanker houdt eveneens een oogje in het zeil. ‘Op dit moment voelt die Nederlands­e rechtszaak misschien nog als een vervelende kiezel in de schoen van de tabaksindu­strie. Maar ik ben er zeker van dat het op een zeker punt een dikke kei zal worden. Een die de loop van de rivier kan veranderen’, zegt Gabriels.

‘Door deze zaak zie ik het discours in de Nederlands­e maatschapp­ij veranderen. En dat sijpelt nu ook in Vlaanderen door.’

De Nederlands­e tak van Philip Morris laat ons weten ‘met instemming’ het besluit tot zich te hebben genomen. ‘We zetten ons vol in voor een rookvrije toekomst, gebaseerd op innovatiev­e, rookloze producten die een veel betere keuze zijn dan het roken van sigaretten. Die rookloze alternatie­ven moeten de traditione­le sigaret zo snel mogelijk vervangen.’

‘Ook onze politici nemen het voor waar aan dat roken uit vrije wil gebeurt. Dat is niet zo’ SUZANNE GABRIELS Stichting tegen Kanker

‘We zetten ons vol in voor een rookvrije toekomst, gebaseerd op innovatiev­e, rookloze producten’ PHILIP MORRIS NEDERLAND

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium