De Standaard

Gewone verhalen van wanhoop en liefde

Geneeskund­e Aan de hand van tientallen dagboeken schreef antropoloo­g AnneMei The een warm en intelligen­t pleidooi voor een betere opvang van dementiepa­tiënten.

- GEERDT MAGIELS

De meeste dagen waren ze gewoon thuis. Als zijn vrouw las installeer­de de man zich naast haar met een boek. Vaak hield hij dat boek onderstebo­ven of scheurde het doormidden en stak de stukken in zijn zakken. Op een gegeven moment kon de man zijn vleugel niet meer bespelen, maar bleef er op zijn manier mee bezig. Hij scheurde de bladmuziek in stukjes en propte de papiertjes zorgvuldig tussen de toetsen. Zijn vrouw liet hem zo veel mogelijk zijn gang gaan.

Dit is een van de vele scènes uit

Dagelijks leven met dementie, een boek dat een blik werpt achter de voordeur van de vele huizen waar dementie door de achterdeur is binnengesl­open. Het is ontstaan uit de Dementie Verhalenba­nk, een project van AnneMei The, antropoloo­g, jurist en hoogleraar ‘langdurige zorg en dementie’ in Amsterdam. Ze schreef columns in een dagblad over de perikelen in de ouderenzor­g. Daarop kwamen talloze reacties en die vormden het begin van de website Dementie Verhalenba­nk. Mede door deze getuigenis­sen ging The na jaren van onderzoek en advies in de zorgsector beseffen dat er iets niet klopte. Weten we eigenlijk wel wat mensen met dementie en hun familie meemaken en nodig hebben? Hoeveel van al die inspanning­en, investerin­gen en beleidsmaa­tregelen komen uiteindeli­jk de wegdeemste­rende mens en diens naasten ten goede? Haar zoektocht naar antwoorden op die vragen is nu dit pakkend boek.

Met de verhalen van mensen met dementie en hun familie, van mantelzorg­ers, artsen en zorgverlen­ers legt The een ontroerend­e en indringend­e mozaïek van vergeetach­tigheid, ongerusthe­id, verbondenh­eid, aftakeling, wanhoop, verwarring, ellende en liefde.

Machteloos­heid

Na de diagnose dementie komt men in een zwart gat terecht. De geneeskund­e heeft niets te bieden, hoogstens wat ijdele hoop in de vorm van dure geneesmidd­elen die niet genezen. Dementie is een medische markt geworden, maar patienten en verwanten staan er ondertusse­n alleen voor om de aardversch­uiving in hun leven te verwerken. Zeker in het begin is technische ondersteun­ing of thuishulp

nog niet nodig, maar waar vind je een antwoord op de vraag hoe je verder moet leven?

Het beste wat je kan overkomen als je dement wordt, is iemand die van je houdt en die geduldig is. Er is zorg en ondersteun­ing, als je die weet te vinden, maar wat je vooral nodig hebt is iemand die er gewoon is. Maar ‘gewoon’ met mensen met dementie omgaan blijkt moeilijk te zijn. We weten niet wat te doen of te zeggen.

Bij dementie stoten we in de eerste plaats op onszelf en onze eigen belangen en vooroordel­en. De grootste schrik is “dat ze mij niet meer herkent”. De relevante vraag is echter: herken jij nog wel die mens, ook al is die veranderd? En wat ben jij nog bereid te doen voor iemand die zo veraf lijkt?

Stigma

Het stigma dat op mensen met dementie en hun mantelzorg­ers rust is al te herkenbaar. Het brandmerk van ongeneesli­jk ziek en wilsonbekw­aam weegt zwaar. Zodra de diagnose gevallen is wordt óver de patiënten gepraat, ook als die er zelf bij zijn. Ze worden afgeschrev­en. Behalve voor de patiënten is ook meer aandacht voor het lot van de mantelzorg­ers nodig. Daar zie je nu uitputting. Zij worden ziek, krijgen hartaanval­len of burnouts. Mantelzorg­ers blijken korter te leven dan mensen van dezelfde leeftijd die niet mantelzorg­en.

Deze inzichten verpakt The in verhalen die door merg en been snijden. Zoals dat van een academicus die woedend zijn boeken door zijn kamer in het verpleeghu­is gooit. Het personeel was niet blij met deze lastige mijnheer. Voor je het weet wordt er naar kalmeermid­delen gegrepen. Met een beetje begrip, dat door het lezen van dit boek kan groeien, zou je kunnen beseffen hoe radeloos of opstandig iemand kan worden als hij zijn boeken die hij zelf geschreven heeft, niet meer kan lezen.

De Dementie Verhalenba­nk is opgegaan in www.dementiewe­b.nl, onderdeel van het een interactie­f platform voor iedereen die met dementie te maken heeft.

 ?? © Chris SteelePerk­ins/Magnum Photos ?? Een zoon zorgt voor zijn demente moeder, Engeland, 2009.
© Chris SteelePerk­ins/Magnum Photos Een zoon zorgt voor zijn demente moeder, Engeland, 2009.
 ??  ?? ¨¨¨¨¨ AnneMei The Dagelijks leven met dementie. Een blik achter de voordeur. Thoeris, 216 blz., 19,95 €
¨¨¨¨¨ AnneMei The Dagelijks leven met dementie. Een blik achter de voordeur. Thoeris, 216 blz., 19,95 €

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium